Så laddar du elbilen säkert

Allt fler elbilar och laddhybrider rullar på vägarna och eltankas i våra hem. Men hänger säkerhetstänket med i svängarna? Här har vi samlat kloka tips på hur du minskar riskerna och istället kan njuta fullt ut av fördelarna med din elbil.

Trenden är tydlig. Fler och fler väljer eldrivet när det är dags att byta bil. Inte konstigt med tanke på fördelarna. Om plånboken räcker till för inköpet eller leasingkostnaden uppskattar många att kunna glida fram tyst och miljövänligt för en blygsam milkostnad och dessutom ha bra tryck i gaspedalen när det behövs.

Men det ska kännas bra i magen säkerhetsmässigt också. Hur står det egentligen till med den där laddkabeln som kan pluggas in i det vanliga eluttaget? Och vad är viktigt att tänka på när man skaffar laddstation?

3 sätt att ladda med koll

 1. Motstå frestelsen att plugga in i väggen

  Ladda inte din elbil i vanliga vägg- och motorvärmaruttag, det är helt enkelt inte tillräckligt säkert. Satsa på en laddbox eller laddstolpe avsedd för elbilar.

 2. Låt ett proffs göra jobbet

  Se till att installationen av din laddstation görs av en behörig elfirma. Lista finns hos Elsäkerhetsverket.

 3. Skippa förlängningssladden

  Använd aldrig förlängningssladd till din laddstation, det ökar riskerna för brand.

Ladda elbil hemma

För att ladda elbilen säkert behöver du skaffa en laddstation. Den bästa lösningen för laddning beror förstås på hur du bor. Har du till exempel en villa eller ett radhus med egen parkering skaffar du en laddbox själv och tar kontakt med en behörig elfirma för installationen. Bor du i bostadsrätt eller hyresrätt går du via föreningen eller fastighetsägaren.  Mer info hittar du hos emobility.se.

Därför ska du undvika eluttaget

Det kan vara lockande att ladda bilen genom att plugga in i det vanliga vägg- eller motorvärmaruttaget. Men oftast är dessa uttag inte gjorda för den långvariga och höga belastningen från elbilsladdningen. Gamla eller bristfälliga kopplingar kan orsaka varmgång, vilket i sin tur ökar risken för brand. Tänk på att det är du som fastighetsägare som ansvarar för att elinstallationen är säker och används på rätt sätt.

”Med lite koll på säker laddning och körning kan den som kör på el luta sig tillbaka och bara känna sig nöjd över att vara del av en mer hållbar framtid.”
Maria Wedin, motorspecialist, Länsförsäkringar.

Skaffa laddstation och känn lugnet

För att kunna ladda elbilen både snabbt och säkert behöver du skaffa en laddstation. Oftast handlar det om en laddbox som sitter på väggen eller en laddstolpe som monteras i marken. Laddstationen är speciellt framtagen för laddning av elbilar och garanterar en säker laddning. Bland annat har laddboxen en inbyggd funktion som gör att strömmen kan slås på först när alla kontakter är ihopkopplade.

Det finns gott om installatörer och återförsäljare som kan hjälpa till att hitta en laddstation och en lösning som passar dig. Viktigt att tänka på är att låta ett behörigt elföretag göra installationen. Kolla upp att företaget är registrerat hos Elsäkerhetsverket med verksamhetstypen ”Övriga anläggningar för användning av el”.

Vad går det här kalaset på då? Till att börja med ska nämnas att du kan ansöka om ett bidrag från Naturvårdsverket på hälften av kostnaden (upp till 10 000 kronor) för material och installation av laddbox hemma, det så kallade Ladda hemma-bidraget. Det som påverkar priset är bland annat om något markarbete behöver göras, avståndet mellan ditt elskåp och laddstationen – och om anpassningar behövs göras i din befintliga elinstallation. En laddbox på väggen är billigare än en laddstolpe. Ta gärna in kostnadsförslag från åtminstone ett par olika leverantörer och jämför.

Ladda bilen-bidraget är ett statligt stöd i syfte att uppmuntra investeringar i laddstationer för elbilar. Bidraget kan sökas både av bostadsrättsföreningar och privatpersoner och innebär att du får tillbaka hälften av kostnaderna för laddbox, material och arbetskostnad. Ett krav är att installationen ska ha gjorts av en behörig elektriker och att du själv äger eller har nyttjanderätt till fastigheten. Mer om vad som gäller och hur du gör ansökan hittar du hos Naturvårdsverket.

Minska riskerna – några ord om din säkerhet

Att tänka säkerhet kanske inte ligger överst på listan när du just skaffat elbil, men det är värt några minuter eftersom det finns några saker att vara uppmärksam på just när det gäller eldrivna bilar.

 1. Lär känna din elbil

  Ofta ger elbilar en mer direkt och kraftig acceleration vid gaspådrag än fossildrivna bilar. Även om du är en van förare är det värt att ha respekt för det och lära känna hur bilen beter sig.

 2. Gör rätt saker om något händer

  Se till att bryta strömmen om du krockat. Kliv ur och håll avstånd från bilen innan du ringer räddningstjänst och bilbärgare. Låt en auktoriserad bilverkstad säkerställa att bilens batteri är oskadat.

 3. Ladda ner vår folder med tips och råd

  Elbilar har andra egenskaper än bensindrivna bilar, vilket innebär nya risker för olyckor. Med vår folder vill vi hjälpa dig att undvika dem.

  Ladda ner

En trygg försäkring för din elbil

Du ska känna dig lika trygg på vägen i din elbil som i en vanlig bil. Därför har du samma rätt till assistans om du blir stående längs vägen på grund av urladdat batteri.

Läs mer om vår bilförsäkring

Läs också

Ecodriving – klimatsnäll körstil

Slipa din förmåga att ratta bilen utan att slösa bränsle.

Hitta tekniken här

Så sitter barnen säkert

Babyskydd, bilbarnstol eller bälteskudde? Välj rätt till bilens yngre resenärer.

Till guiden

En guide till livet bakom ratten

Allt och lite till som gör ditt bilägande smart och säkert.

Se alla artiklar