Åk på husvagnssemester i sommar

Den svenska klassikern, semester med husvagn eller husbil, är mer populär än någonsin! Men vad gäller egentligen när man ger sig ut på vägarna? Vi listar regler, tips, och inte minst det du behöver tänka på för att vara säker på din husvagnssemester.

Kvinna i bil längs med landsväg.

Får man övernatta varsomhelst?

Som med mycket annat ser verkligheten sällan ut som reklamen. Platserna där du kan övernatta på en strand eller mitt ute i skogen med husvagn eller husbil är få. Allemansrätten möjliggör en del, men det är inte tillåtet att köra i terräng med husvagn eller husbil. Till terräng räknas så gott som all naturmark, såsom skog, stränder, hagar och gräsmattor. Håll dig på vägen helt enkelt!

Naturnära och bekvämt

Runt om i landet finns ca 270 rastplatser som förvaltas och sköts på uppdrag av Trafikverket. Många är vackert belägna och utrustade med toaletter, soptunnor, sittplatser och andra bekvämligheter. Grundregeln är att du får parkera max 24 timmar, men på helger och helgdagar får du stanna till nästa vardag.

Hitta lugnet längs vägen

Om du inte vill stanna på en parkering, utan drömmer om att vakna utan andra människor i närheten till ljudet av fågelkvitter, kan du oftast göra detta längs en enskild väg. Kolla efter gula vägskyltar med röd kant och svart text.

Du får i regel ställa upp ditt fordon intill vägen, självklart förutsatt att du inte skadar marken eller att parkeringen utgör en trafikfara. Om du vill övernatta nära bostadshus behöver du först fråga markägaren om lov.

Camping, såklart!

Det mest självklara valet för en husvagnssemester är givetvis camping. Det finns hundratals campingplatser att välja bland, från soldränkta Österlen till midnattssolen i Lappland. På camping.se kan du enkelt filtrera och vaska fram de campingplatser som motsvarar dina önskemål i form av bekvämligheter och aktiviteter för stora och små.

Säkerhet först - våra bästa tips för campinglivet

  1. Avståndet mellan två campingfordon eller mellan ett campingfordon och ett tält bör vara minst fyra meter. Avståndet mellan två tält bör vara minst tre meter.
  2. Placera husvagnens dragkrok ut mot vägen så att din vagn snabbt kan flyttas om det börjar brinna hos grannen.
  3. Se till att ha en handbrandsläckare och/eller en brandfilt som är enkel att komma åt. Men även att hela familjen känner till var utrustningen finns någonstans och hur utrustningen används.
  4. Skaffa en brandvarnare.
  5. Hantera gasolen rätt – det är viktigt att ha god ventilation i anslutning till utrustningen. Gasol är ingen giftig gas, men den är mycket brännbar och explosiv. Kontrollera att alla slangar och kopplingar till gasolanläggningen är hela och ordentligt åtdragna för att hindra läckage. Gasolflaskor får aldrig ligga ner, då fungerar inte säkerhetsventilen.
  6. Grilla säkert – eller inte alls om det är torrt i skog och mark. Tänk på att aldrig grilla i förtältet eller hustältet. Grillen bör stå minst en meter från tältet eller husvagnen och förvara tändvätska minst tre meter från grillen. Lägg använd grillkol, gäller även engångsgrillar i behållare som är avsedda för detta. Engångsgrillar bör du vara mycket försiktig med att använda. Tänk på att kol från grillen kan behålla värme och glöd upp till tre dygn.
  7. Anslutningsledningar mellan elstolpe och husvagn bör inte vara längre än 25 meter. Undvik sladdvindor.

Tänk på detta innan du ger dig ut!

Innan du rullar iväg är det viktigt att ha koll på säkerheten. Vi listar några saker att tänka på, så att du är säker för dig själv och andra därute på vägarna.

  • Tänk på att bilens försäkring inte täcker husvagnen!
    Läs om vad som gäller för husvagnsförsäkring.
  • Får du köra husvagn med ditt vanliga B-körkort?
    Det avgörs på totalvikten av din personbil och släp. Enklast är att googla Släpvagnskalkylator och fylla i registreringsnumren, så slipper du räkna själv.
  • Glöm inte säkerhetskontroll
    Har husvagnen stått still sedan förra året behöver du kontrollera däck, koppling till dragbil, och att alla ljus och blinkers fungerar som de ska. Glöm inte att testa bromsarna genom att provbromsa, både i låg fart och kraftigare inbromsning. Inne i husvagnen är det viktigt att granska gasolen och ventilationen.

Detta gäller för elsparkcykel i trafiken

Sju billekar för en roligare tur

Minska skärmtiden och lek en billek tillsammans istället! 

Billekar som gör resan roligare 

Barn tittar på skärm i baksätet.

Semestern börjar i bilen!

Roadtrip i sommar? Få tips på hur du gör den långa turen lite roligare.

Tips till bilresan

Man framför bil, stannat på landsväg.

En guide till livet bakom ratten

Allt och lite till som gör ditt bilägande smart och säkert.

Konsten att äga bil

Pappa spänner fast barn i baksätet, foto.