Katalysatorstöld
Stölder av katalysatorer har ökat kraftigt på senare år. Här berättar vi varför detta blivit ett attraktivt objekt att stjäla, hur du undviker stöld av katalysator och vad vår försäkring täcker.
I katalysatorer finns ädelmetaller som platina, palladium och rodium, vilka är värdefulla och snabbt kan säljas vidare. Dessutom är stöld av katalysator ett relativt enkelt byte som kräver en mindre insats från förövaren, särskilt om de är flera.
Så här går det till
Tjuvarna höjer snabbt upp fordonet och kapar eller sliter loss katalysatorn. Enligt Polisen så kan brottet ske var som helst, när som helst. Det kan vara mitt på ljusa dagen och se ut som att någon bara meckar med sin bil. Men det allra vanligaste är att stölderna sker nattetid på bilparkeringar. Det hela kan vara över på bara några minuter. Efter stölden säljs katalysatorn vidare i ett eller flera led, ofta utomlands. I det sista ledet sker själva utvinningen av ädelmetallerna vilket genererar den största vinsten.
De som utför dessa stölder gör det ofta i mycket stor skala, det kan röra sig om hundratals katalysatorer vid ett tillslag. Polisen misstänker att internationella brottsnätverk ligger bakom de flesta katalysatorstölderna.
Hur ser statistiken av stölder ut?
De senaste åren har man sett en markant ökning av katalysatorstölder. Enligt Larmtjänst årsstatistik från 2022 så har stölderna ökat med 60 procent sedan 2018. Färska siffror visar på en markant skillnad mellan 2020 med 3 179 stölder kontra 2022 med 7 791 stölder, där Stockholm är mest drabbat följt av region Syd.
Det bilmärke som är mest utsatt är Toyota och det beror sannolikt på att batteridriften gör att katalysatorerna inte blir lika utslitna jämfört med andra modeller, vilket leder till att det finns mer ädelmetall att utvinna och en större vinst för gärningsmannen att göra.
Var uppmärksam och larma polisen
Eftersom stöld av katalysator kan ske på några få minuter om förövarna är flera behöver polisen allmänhetens hjälp. Registreringsnummer, signalement, tidpunkt och andra uppgifter är intressanta för polisens utredning av brott. Var alltid uppmärksam och kontakta polisen på 114 14 om du misstänker brott, exempelvis flera personer som rör sig runt ett fordon eller i grupp på en parkeringsplats. Vid pågående brott ring alltid 112.
Stöldförsäkring ingår i Länsförsäkringars halv- och helförsäkring. Det innebär att skador som orsakats vid stöld av bildelar samt skador som uppkommit vid försök till stöld eller inbrott ersätts av vår bilförsäkring. Här kan du läsa mer om vilken självrisk som gäller.
Du hittar mer info på vår sida om Bilförsäkring, där kan du även läsa fullständig för- och efterköpsinformation.
Så undviker du att drabbas av en stulen katalysator
-
Parkera helst bilen i ett låst garage eller på en upplyst plats.
-
Installera ett lutningslarm. Det aktiveras då tjuvarna försöker lyfta upp bilen, sannolikt med en domkraft.
-
Montera ett låsskydd över katalysatorn. Det förlänger brottstiden och ökar chansen att tjuven blir upptäckt.
-
Märk upp din katalysator med stöldskyddsmärkning, SMARTDNA. En rekommendation från Polisen, då det också underlättar deras arbete i att identifiera stulna katalysatorer.
-
Om du ska sälja bilen är det viktigt att ägarbytet har registrerats innan du släpper ifrån dig bilen. Ibland sker en katalysatorstöld i samband med provkörningar och bilförsäljningar.
Vad är en katalysator?
En katalysator har till uppgift att rena avgaser från en bensindriven bil. För att reningsprocessen ska fungera krävs vissa ädelmetaller i katalysatorn/partikelfiltret, dessa är platina, palladium och rodium. Katalytisk avgasrening är obligatoriskt på bensindrivna personbilar i Sverige sedan 1989.