Levande ljus

Levande ljus ökar både mysfaktorn och skapar en härlig feststämning. Men de orsakar också många bränder i våra hem. Kom alltid ihåg att släcka ljusen när du lämnar ett rum.


Så här undviker du bränder orsakade av levande ljus

  • Lämna aldrig levande ljus utan uppsikt.
  • Se till att ljusen inte står nära annat som kan fatta eld.
  • Ställ värmeljusen med minst 10 cm mellanrum.
  • Använd ljusstakar som inte kan fatta eld.
  • Använd en ljusvakt som finns att köpa till stearinljus. Ljusvakten släcker ljuset automatiskt om du skulle glömma det tänt.

Som alternativ till levande ljus finns i handeln elektriska ljus som ger ett naturtroget ljus. De sätts av och på med en liten knapp.

Värmeljus är också en fara

I Sverige är vi storkonsumenter av värmeljus. Många tror att det är säkrare med värmeljus än andra levande ljus eftersom värmeljusen slocknar av sig själva när de har brunnit ut. Men även värmeljusen behöver du ha under uppsikt.

Vanligaste orsaken till brand är att vi glömmer släcka ljusen. Alltför vanlig är också att vi ställer ljuset för nära gardiner och annat som kan börja brinna. Många bränder börjar med att en ljusmanschett eller någon annan ljusdekoration fattar eld.

Säkerhetsprodukter mot brand

I vår webbshop hittar du brandsläckare, brandvarnare, brandfilt och andra säkerhetsprodukter som skyddar dig om olyckan skulle vara framme. 

Till vår webbshop

Visste du att...

Var tionde brandvarnare i Sverige fungerar inte. Har du testat din nyligen? Vet du var du bäst placerar den?

Tips om brandvarnare