Minska risken att få cykeln stulen

Cykelstölder är ett av de vanligaste brotten i Sverige. Över 54 000 stölder anmäldes 2024. Vi tipsar om vad du kan göra för att minimera risken att råka ut för en cykelstöld och hur du kan bidra till att minska stölderna.

Bild på ett kvarglömt cykelhjul i ett cykelställ.

Lås din cykel med ett godkänt lås

Öka chansen att få tillbaka en stulen cykel

  • Fotografera och skriv upp cykelns ramnummer. Ramnumret kan sitta på olika ställen, och är ett instansat nummer i cykeln.
  • Spara uppgifterna, exempelvis nedskrivna på ett "ID-kort" som på bilden, så ökar chansen att få tillbaka cykeln vid en eventuell stöld.
  • DNA-märk gärna din cykel. DNA-märkning finns att köpa i Länsförsäkringars säkerhetsbutik.

 

Köp inte en misstänkt billig cykel

När du köper en begagnad cykel är det ditt ansvar som köpare att ta reda på att den inte är stulen. Att köpa en stulen cykel är straffbart och kan ge böter eller fängelse. Lagen om god tro gäller inte längre.

  • Be om kvitto och att få se legitimation på den du köper cykeln av.
  • Var misstänksam om säljplatsen är en annan än säljarens hemadress.
  • Om en cykel är misstänkt billig så är den säkert stulen. Du kan kolla säljarens tidigare försäljningar på exempelvis Marketplace för att se om personen haft flera cyklar till försäljning.

Om du misstänker att någon säljer cyklar olagligt, kontakta polisen. Ring 114 14, då kommer du till ett talsvar. Säg ”tips” för att komma vidare. Du kan vara anonym.

Se branschrådet Operation Låsnings film om stulna cyklar

Har din cykel blivit stulen?

Polisanmäl alltid stölden. Lämna uppgifter om cykelns märke/modell, färg, ramnummer och speciella kännetecken för att cykeln ska hittas fortare. 

Om du hittar din stulna cykel som du anmält till polisen, måste du kontakta polisen på telefon 114 14 innan du tar tillbaka den.

Tips för en snabbare skadeanmälan av cykelstöld