Silverfisk

Silverfiskar trivs i fuktiga miljöer och gömmer sig i springor under dagtid. Hittar du en silverfisk bör du vara uppmärksam på fuktskador och göra det ogästvänligt genom att täta sprickor och springor.

Tecknad bild på en silverfisk.

Förebyggande åtgärder du kan göra själv

  • Håll rent
    Städa regelbundet för att minska födotillgången. Glöm inte utrymmet bakom spis, kyl/frys och under diskho. Vid våttorkning var noga med att torka torrt.

  • Kontrollera varor och produkter
    Silverfisken lever vanligtvis inte i vår svenska natur. Kommer den till våra hem är det oftast via varor och produkter. Kolla igenom kartonger från förråd eller okända platser innan du tar in dessa och undvik om möjligt att ta in främmande emballage framförallt av papper.

  • Se upp med springor
    Täta sprickor och springor för att göra det ogästvänligt för silverfiskarna.

  • Undvik golvförvaring
    Undvik att förvara tidningar, tyger och liknande direkt på golvet.

  • Fixa fuktproblem
    Kontrollera att inga fuktproblem förekommer, vilka skapar en trivsam miljö för silverfisken.

  • Gillra en fälla
    Som giftfritt alternativ kan man gillra en fälla. Fukta en rullad tidning och lägg över natten där du ofta ser insekterna. På morgonen kastar du tidningen med silverfiskarna bland soporna utomhus.

Om dina problem kvarstår

Blir du inte av med silverfisken? Kontakta oss för hjälp med skadedjuren

Fakta om silverfisken

Silverfisken, även kallad nattsmyg, blir 10-16 mm och kan leva upp till 8 år. Den är ljusskygg och gömmer sig i springor och skrymslen på dagtid. När man tänder lampan på natten kan man se den smidigt och snabbt ila iväg till sitt gömsle.

Bäst trivs den i fuktig miljö med fukthalt 70-100 procent och i en temperatur mellan 22-29 grader.

Upplever man att de finns på platser i hemmet som normalt inte är fuktiga bör man vara vaksam på eventuella fuktskador. Silverfisken ses ofta kring golvbrunnen och avloppssilen i handfatet där den äter hudrester och avlagringar. Den är allätare men föredrar stärkelse eller sockerhaltiga ämnen. Den ovanliga egenskapen att den kan spjälka cellulosa gör att den även kan tillgodogöra sig pappersprodukter.

Silverfisken gör vanligtvis inte så stor skada men kan ge sig på både tapeter, böcker och frimärkssamlingar.

Silverfisksläktet har en historia som går cirka 300 miljoner år tillbaks i tiden. I Sverige förekommer de inte ute i naturen utan är en uteslutande inomhuslevande insekt.