Bilbälte och krockkudde
Bilbältet är tillsammans med krockkudden bilens viktigaste skyddssystem. Risken att du skadas allvarligt vid en kollision minskar med hälften om du använder bälte. Så ska bilbältet sitta och så funkar det med barn och krockkuddar.
Vad säger lagen om bilbälte?
I Sverige är det lag på att använda bilbälte, både i fram- och baksätet. Bilbältet skyddar i alla hastigheter och i de flesta typer av kollisioner. Risken för en allvarlig eller dödlig skada är dubbelt så stor om inte alla i bilen använder bilbälte. Redan vid låga farter är risken att skadas stor om du inte använder bälte.
Förutom att det är farligt så riskerar du böter om du inte använder bilbälte – bötesbeloppet för den som inte använder bälte är 1 500 kronor. Om du som förare har obältade barn under 15 år i bilen kan du få böter på 2 500 kronor.
När får ett barn börja använda enbart bilbälte?
Det är du som är förare som ansvarar för att personer under 15 år använder bilbälte eller annat skydd, som bilbarnstol eller bälteskudde i bilen. Om barnet är längre än 135 cm kan hen gå över till att bara använda bilbälte.
Barn som är kortare än 135 cm ska använda bilbälte tillsammans med särskild skyddsanordning, som babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde och sitta bakåtvänt så länge som möjligt.
Andra länder kan ha krav som skiljer sig från de i Sverige – i exempelvis Schweiz och Tyskland ska barn vara 150 cm för att få sitta utan bilbarnstol eller bälteskudde. Kolla upp vad som gäller i landet du ska besöka. Läs om att bila med barn
Hur ska bilbältet sitta?
Nyare bilar har trepunktsbälte och det är det som vi beskriver här. Alla nya bilar efter 2009 har dessutom bältespåminnare för att förhindra att du glömmer att ta på dig bältet.
För att bilbältet ska skydda dig rätt ska det sitta så här:
- Det diagonala axelbandet ska sitta över bröstet, nära halsen.
- Höftbandet ska sitta över höftbenen, inte magen.
- Bältet ska sitta spänt och nära kroppen – dra åt det en extra gång.
- Gravida ska spänna bältet så det löper under magen.
- Bältet ska sitta under tjocka kläder, inte utanpå.
- Bältet ska vara sträckt och inte vridet eller skadat.
- Om din bil har bältesjusterare, det vill säga att det går att justera bältet i höjdled, anpassa den efter din längd.
Så fungerar krockkudden
Krockkuddar, eller airbags, finns på nyare bilar på förarplatsen, passagerarplatsen och på sidorna. Vid en kraftig kollision blåser krockkudden upp sig på bråkdelen av en sekund. Den skyddar huvudet och bröstkorgen från att slå i ratten eller instrumentpanelen.
Krockkudden ska alltid användas tillsammans med bilbältet. Om du inte är fastspänd kan krockkudden bli farlig vid en krock, eftersom du då kommer för nära den. Du ska inte ha någonting på instrumentpanelen och absolut inte lägga upp fötterna där.
Barn i framsäte med krockkudde
Om du har barn i bilbarnstol på passagerarsätet måste krockkudden vara urkopplad. För små barn kan en krockkudde vid passagerarplatsen vara livsfarlig både om de sitter bakåtvänt eller framåtvänt i babyskydd eller bilbarnstol.
Om barnet är kortare än 140 cm ska det inte heller sitta på passagerarplatsen med krockkudde, men kontrollera som gäller för din bil i instruktionsboken. Om det finns en krockkudde på passagerarplatsen ska det finnas ett varningsmärke där.
När kan barn sitta i framsätet med krockkudde?
Det är först när barnet är 140 centimeter långt som det kan sitta på passagerarplats med inkopplad krockkudde, men kolla i din bils instruktionsbok vad som gäller.
Tänk på att...
Luta inte ryggstödet förlångt bakåt. Du riskerar att glida under bältet vid en krock. Dessutom ökar risken för pisksnärtskador, så kallad whiplash.
Är du en rattsurfare?
Mobilen stör koncentrationen vid körning och det kan bli farligt även om du bara tittar bort från vägen en kort stund. Det är lätt att föreställa sig vad som kan hända om bilen framför dig tvärbromsar samtidigt som du släppt blicken från vägen. Därför har lagstiftningen skärpts och du får inte ens hålla i mobilen under körning.