Barn i bil – så åker de säkert

Små barn i bil är betydligt mer utsatta vid en krock än vuxna och behöver extra skydd. Men när används egentligen vilken bilbarnstol? Vi guidar dig för en säkrare bilfärd.

Pojke i bilbarnstol.

Barns huvud är stora i förhållande till kroppen och de har en ömtålig nacke. Därför skadas de lätt vid en hård inbromsning eller krock. En bakåtvänd stol tar emot huvudet vid en stöt och är det säkraste valet tills barnet är fyra till fem år och nackmuskelaturen blivit starkare. Ett barn som åker framåtvänt löper hela fem gånger högre risk för nack- och skallskador jämför med ett barn som åker bakåtvänt.

Rätt bilbarnstol för rätt ålder

Under barnets uppväxt finns det fyra olika bilbarnstolar att byta mellan, allt eftersom barnet växer.

1. Babyskydd: cirka 0-9 månader

Barn växer olika snabbt, men en bra riktlinje för när det är dags att byta till bilbarnstol är när huvudet når ryggstödets övre kant (om inte babyskyddets viktgräns passerats först). Det brukar vara när barnet är omkring nio till tolv månader. Barnet ska kunna sitta själv utan stöd när du byter till bilbarnstol. Läs gärna våra specifika tips för babyskydd.

2. Bakåtvänd bilbarnstol: cirka 9 månader upp till 5 år

Använd en bakåtvänd bilbarnstol så länge som möjligt, minst fram till fyra till fem års ålder. Ungefär när barnets öron når upp till kanten på ryggstödet har barnet vuxit ur bilbarnstolen och det är dags att byta ut den till en bältesstol. Kolla även stolens rekommenderade vikt- eller längdgräns.

Att barnet måste sitta med böjda ben är inte ett tecken på att stolen är urvuxen, men det kan så klart vara trångt att få plats. Placera den bakåtvända barnstolen i framsätet för att få mer benutrymme. Glöm inte avaktivera krockkudden. 

3. Bältesstol: från 4-5 år till cirka 7 år

En bältesstol har ryggstöd och sidostöd för huvudet och används till cirka sju års ålder. Bältet ska sitta mitt över bröstet och får inte hamna tvärs över magen eller för långt ut över axeln.

4. Bälteskudde: cirka 6-12 år

Barn ska enligt lag sitta på bälteskudde tills det är 135 centimeter långt (tänk på att andra länder har andra krav på barnets längd inför en bilsemester utomlands). Bälteskudden gör att barnet kommer upp i höjd och att diagonalbältet hamnar rätt över bröstet. Midjebältet ska ligga över höfterna och inte magen.

Bakom rekommendationerna står Trafikverket, NTF och Länsförsäkringar. 

Barnförsäkring – om olyckan mot förmodan är framme

Hur noga vi än förbereder oss kan olyckor alltid inträffa. Därför är det viktigt med en bra barnförsäkring. Med vår barnförsäkring får ditt barn ett skydd som gäller vid både olycksfallsskador och sjukdomar.

Frågor och svar om barnsäkerhet i bilen