Så gör du om barn under 1 år sätter i halsen
Att ens barn ska sätta i halsen är en stor skräck för många föräldrar. Följ vår guide för hur du ska agera vid luftvägsstopp och hur du utför hjärt- och lungräddning. Så du snabbt kan hjälpa barnet om det värsta inträffar.
Så gör du om barn över 1 år sätter i halsen.
Små barn älskar att undersöka föremål med munnen som en del av deras inlärning. De flesta föremål brukar vara för stora för att fastna i halsen, men om det händer är det viktigt att agera snabbt så att barnet inte drabbas av syrebrist.
Tillsammans med vår samarbetspartner Baby Journey visar barnmorskan Maria Midstam hur du går till väga utifrån tre olika scenarion.
Om barnet sätter i halsen men hostar/andas
- Håll barnet i en upprätt position och stötta bakom huvud och nacke om det behövs.
- Placera din ena hand över barnets bröstkorg och känn hur barnet andas. Stryk med handen över bröstet för att stimulera till att barnet fortsätter hosta.
- Lägg din andra hand mellan barnets skulderblad och notera hur andningen känns. Stryk även här för att stimulera till hostning.
- Titta i barnets mun om du kan se något löst föremål och plocka i så fall ut det.
- Håll barnet upprätt tills hostan avtagit och barnet andas normalt igen.
Om barnet sätter i halsen men inte kan hosta/ljuda
- Lägg barnet på mage över ditt knä och stötta upp huvudet och nacken med en hand under ansiktet.
- Placera din handlov (nedre delen av handflatan) mellan barnets skulderblad och gör fem relativt hårda tryck (det går inte att trycka för hårt).
- Vänd på barnet och stötta upp nacke och huvud med din hand. Sätt två fingrar på barnets bröstkorg, mellan bröstvårtorna (ej på på bröstbenet under bröstkorgen), och tryck även här relativt hårt fem gånger (det går inte att trycka för hårt).
- Upprepa denna procedur tills barnet hostar upp det som har fastnat i halsen. Om barnet blir medvetslös ska du direkt ringa 112.
- Ha hela tiden uppsikt över barnet till hostan avtagit och andningen återhämtats.
Om barnet återfår andningen men du är osäker på om barnet hostat upp föremålet ska du kontakta barnakuten. Rester av föremålet kan finnas kvar i luftvägarna och kan orsaka lunginflammtion och svullna slemhinnor.
Om barnet sätter i halsen, inte kan andas och verkar medvetslös: utför HLR
Lägg barnet på rygg och kontrollera medvetandet. Om barnet inte går att väcka är det medvetslöst, ropa på hjälp om någon finns i närheten. Kontrollera andningen genom att lägga din kind mot barnets mun och titta på bröstkorgen. Se om den höjs och känn om du känner någon luftström mot din kind. Om inte: utför HLR:
- Tippa ansiktet en aning bakåt och gapa så stort du kan så din mun täcker barnets näsa och mun. Gör fem snabba inblåsningar, ungefär en sekund per andetag in. Använd den mäng luft du har i din mun. Kontrollera att luften går in genom att titta så att bröstkorgen höjs varje gång du blåser in.
- Efter detta larmar du 112, som guidar dig genom processen. Då påbörjar du hjärt- och lungräddning genom att göra två inblåsningar varvat med 15 kompressioner.
- Lägg pekfinger och långfinger över barnets bröstkorg, mellan bröstvårtorna, och tryck ner 15 gånger, det går inte att trycka för hårt. Låt bröstkorgen komma upp helt mellan kompressionerna. Takt 100-120 kompressioner per minut. Du vet att du gör rätt när du känner ett motstånd men ändå lyckas trycka ned fingrarna en bit.
- Fortsätt varva två inblåsningar med 15 kompressioner tills barnet andas på egen hand eller tills ambulanspersonal/räddningstjänst tagit över.
Undvik att barn sätter i halsen
- Erbjud bara leksaker anpassade efter barnets ålder.
- Kontrollera att barnet inte når några smådelar och ha uppsikt över barnet.
- Dela mat med runda former i fyra delar.
- Servera inte frukt i slantar.
- Låt inte barnet gå omkring och äta.
- Låt inte barnet äta i bilen.
Barnförsäkring
Det bästa skyddet du kan ge ditt barn genom livet är en bra barnförsäkring. Den ger ekonomisk hjälp vid allvarlig sjukdom eller olycksfallsskada och gäller till barnets 25-årsdag.
Baby Journey App
Länsförsäkringars och Baby Journeys syfte är att du som blivande eller nybliven förälder ska känna dig trygg. Vi samlar all viktig information för skedet i livet som du befinner dig i.