Fjärde trimestern – tips för första tiden med en bebis

Fjärde trimestern sträcker sig över de första tre till fyra månaderna efter förlossningen – en period då du och din bebis anpassar er till ett nytt liv tillsammans. Här kan du läsa om din bebis utveckling och rutiner samt få tips för att navigera denna omvälvande tid.

Gravid mamma. Illustration.

När är fjärde trimestern?

Fjärde trimestern omfattar de första tre till fyra månaderna efter förlossningen. Det är en tid som kan liknas vid en förlängning av graviditeten, inte minst för att ni båda genomgår en stor omställning till det nya livet, både fysiskt och psykiskt. Din bebis behöver mycket närhet samtidigt som hen fortsätter att utvecklas i intensiv takt. Som nybliven mamma behöver du tid för att läka, återhämta dig och vänja dig vid ditt nya liv tillsammans med din bebis.

Det här händer med kroppen i fjärde trimestern

Efter förlossningen går du igenom flera kroppsliga och emotionella förändringar. Under flera veckor har du en avslagsblödning. Det är vanligt med smärta, obehag eller tyngdkänsla i underlivet och eftervärkar. För att lindra dessa besvär är det viktigt att du tar hand om dig genom att äta bra, dricka mycket vatten, röra på dig efter ork och använda smärtlindring vid behov.

Mental återhämtning är en lika viktig del under denna period. Det är vanligt att uppleva humörsvängningar och känslostormar från det andra till femte dygnet efter förlossningen. Detta kallas ”baby blues” och beror på att det händer mycket hormonellt inom dig. Känslorna kan variera i intensitet, men om de är ihållande eller övergår i nedstämdhet, ångest eller likgiltighet som varar i mer än två veckor är det viktigt att du söker hjälp hos vården.

Tips för att ta dig igenom fjärde trimestern

Fjärde trimestern är en intensiv period som innebär en stor livsomställning och nya utmaningar. Kom ihåg att du inte är ensam om att känna som du gör. Här är några tips för att hantera denna period:

  • Var tillåtande mot dig själv. Ta dagarna som de kommer och ställ in planerade aktiviteter om du inte känner för det. Sänk dina krav och var snäll mot dig själv. Ditt och din bebis välmående och behov är det viktigaste just nu. Se till att äta, sova och vila så mycket du kan. Att komma ut i dagsljus och dessutom få fysisk rörelse är att rekommendera.
  • Acceptera blandade känslor. Det är normalt att känna blandade känslor inför föräldraskapet och ditt barn under den första tiden. Känslorna är inte alltid starka eller entydigt positiva i början. Dina känslor kommer att utvecklas allt eftersom du anpassar dig till din nya roll som förälder.  
  • Prata och lyssna. Tveka inte att söka stöd om du mår psykiskt dåligt. Prata med BVC, BMM eller annan vårdgivare för att få professionell hjälp och rådgivning. Att dela erfarenheter och tankar med andra föräldrar kan också vara till stor hjälp. Diskutera gärna med vänner, familj eller andra föräldrar som du känner dig bekväm med.

Din bebis första tid

Din bebis har spenderat runt nio månader i den skyddade, trånga och mörka miljön i din livmoder. Näring och syretillförsel har skötts automatiskt och helt plötsligt ska barnet både äta, andas och ta emot många, nya intryck. När den föds möts den ju av en värld fylld med höga ljud, skarpt ljus och skiftande temperaturer. Bebisen upplever hunger och nya dofter, samtidigt som kläder ska på och blöjor bytas. Från att ha blivit ständigt vaggad i magen, bär du nu din bebis i famnen eller kör i en barnvagn – en stor omställning för den lille.

Under de första veckorna vill många nyfödda bebisar vara extra nära, gärna hud mot hud. Det är helt naturligt och en viktig del i att anpassa sig till den nya världen. Förutom att ge trygghet finns andra fördelar med att ha din bebis hud mot hud. Det stärker anknytningen, stabiliserar temperaturreglering, minskar risk att göra av med mycket energi, bidrar till jämnare sömnmönster, främjar amning, stabiliserar andning och cirkulation, förbättrar matsmältningen och bidrar till minskad stress.

Utveckling

De första veckorna efter förlossningen är en tid full av utveckling för din bebis. Hjärnan fortsätter att växa, synen förbättras och de ryckiga, reflexmässiga rörelserna börjar bli mjukare. Allt eftersom veckorna går kommer du att se din bebis le för första gången, höra hur hen testar sin röst genom joller och skrik och märka att hen är vaken under längre perioder. Mot slutet av den fjärde trimestern brukar bebisen ofta känna sig tryggare, vilket kan minska det största närhetsbehovet.

Sömn

Nyfödda barn sover mycket första tiden, upp till 20-22 timmar utspritt över dygnet – även om sömnperioderna kan kännas väldigt korta. Däremot känner de ingen skillnad på dag och natt, vilket kan vara särskilt utmanande om din bebis är vaken på nätterna. För att underlätta nattsömnen, håll sovrummet mörkt och svalt och se till att din bebis är mätt innan det är dags att sova.

En del upplever att deras bebisar sover ytligt. Det beror på att barns sömncykler är betydligt kortare än vuxnas. Om din bebis vaknar mellan cyklerna kan en varm hand på magen ge trygghet. Om din bebis inte somnar om, försök att vara lugn och acceptera situationen. Kom ihåg att denna period är tillfällig. Redan mot slutet av fjärde trimestern kan din bebis utskilja mörker och ljus och ni kan börja införa små rutiner.

Matning/amning

Att amma känns naturligt för vissa men kan vara svårt för andra. Det kan ta ett par månader innan du och din bebis kommer in i det, så ge er tid att lära känna varandra. Känns något fel eller gör ont, prata med din BVC-sköterska. Det finns amningsmottagningar att få hjälp och stöd från. Det är viktigt att både du och din bebis får en så bra upplevelse av matningen som möjligt.

Om du flaskmatar din bebis, gör det till en mysig stund för er båda. Det bästa är att vara hud mot hud och låta bebisen ligga tryggt i din famn. Om din bebis vill, håll ögonkontakt och låt matningen ta tid. Det handlar mycket om teknik, så fråga din BVC-sköterska om råd om du är osäker.

Under de första veckorna kan din bebis vilja äta varje kvart eller med längre mellanrum. Allt är normalt, så försök att följa bebisens signaler. Så länge ditt barn går upp i vikt och följer sin tillväxtkurva, äter hen tillräckligt med mat.

Blöjbyte

Bebisens första bajs kallas för meck eller beck och brukar vara svart till färgen och likna tjära i konsistensen. När din bebis börjar amma eller få mjölkersättning blir bajset gult, grönt eller brunt och ofta lite grynigare och kladdigare.

Ibland kan det gå flera dagar mellan bajsblöjor, och om du helammar är det normalt att bebisen inte bajsar på upp till tio dagar. Bebisar som får ersättning bör bajsa varje till var tredje dag. Så länge bebisen inte verkar ha ont behöver du inte oroa dig. 

Röd och irriterad rumpa är också vanligt de första veckorna. Bebisens bajs kan bli lite frätande mot huden, och frekvent tvätt kan göra irritationen värre. Ett tips är att låta din bebis ligga naken på en handduk och lufta rumpan ordentligt. Använd hellre en tvättlapp med ljummet vatten än våtservetter, som kan torka ut huden. Efter tvätt kan du smörja in rumpan med vårdande salvor.

BVC

En till två veckor efter hemkomsten från BB är det dags för den första träffen med BVC. En sjuksköterska kommer hem till er för att prata om hur barnet utvecklas och mår och hur du som nybliven förälder känner dig.

Från det att barnet är mellan två till åtta veckor ses ni regelbundet på BVC – till en början varje vecka och sedan varannan, beroende på vad just ni behöver. Vid fyra veckors ålder träffar ni både sjuksköterskan och en läkare som undersöker barnet noggrant.

När barnet är sex veckor erbjuds den första dosen av vaccin mot rotavirus, som skyddar mot magsjuka och ges via munnen. Som nybliven förälder får du också möjlighet att prata med din BVC-sköterska om dina känslor och fylla i ett formulär om ditt välbefinnande.

Mellan tre till fem månaders ålder besöker ni BVC ungefär en gång i månaden, eller oftare om det behövs.

Vård och stöd efter förlossningen

Läkningen efter en förlossning är väldigt olika för alla. Det kan ta allt från några dagar till ett år. Det är inte alltid lätt att veta vad som är normalt eller när det är dags att söka hjälp. Om du känner att läkningen inte kommer i gång ordentligt, eller om du har besvär som inte förbättras, är det bra att kontakta en barnmorskemottagning eller gynekolog.

Många nyblivna mammor, faktiskt mellan 5–15 %, känner sig psykiskt nere efter förlossningen. För vissa blir påverkan stor, kanske gråter du mycket eller drar dig undan socialt. Det kan också kännas som att du är avskärmad från världen omkring dig, och det allra svåraste är om du känner dig avstängd från ditt barn. Känner du så här är det viktigt att du pratar med BVC, så att de kan ge dig stöd eller hjälpa dig att komma i kontakt med en samtalsterapeut eller läkare.

Faktagranskad av Maria Midstam, legitimerad barnmorska. 

Så kan vår barnförsäkring hjälpa er

Det bästa skyddet du kan ge ditt barn genom livet är en bra barnförsäkring. Den ger ekonomisk hjälp vid allvarlig sjukdom eller olycksfallsskada och gäller till barnets 25-årsdag. Läs mer om hur vår barnförsäkring kan hjälpa er.