Så reser du säkert utomlands

Att ha en bokad resa att se fram emot är för många en pirrig känsla. För att resan ska bli så trygg och säker som möjligt finns det vissa saker du kan förbereda innan det är dags för avfärd.

Tjej kliver ut ur sin bil.

Innan du beger dig ut i världen, oavsett om det är en längre resa eller en kortare weekend, är det viktigt att ha allt på plats – från giltiga resehandlingar till en reseförsäkring som skyddar dig vid oväntade händelser. Även om UD inte längre avråder från resor med anledning av Coronapandemin, finns det andra saker att ta hänsyn till för att din resa ska bli så säker som möjligt.

Kom ihåg resekortet

Resekortet hittar du i vår app eller här på webben. Vi samlar viktig information om vad du ska göra om du blir sjuk på resan eller om du skulle råka ut för någon olycka under din resa. Du hittar även telefonnummer till SOS International och ditt försäkringsnummer under försäkringar om du är inloggad.

Är du rätt försäkrad?

I din hemförsäkring ingår ett reseskydd som gäller under resans första 45 dagar. Reseskyddet i hemförsäkringen gäller till exempel om du blir sjuk eller är med om en olycka under resan. Hade du planerat att vara borta längre än 45 dagar behöver du komplettera ditt reseskydd eller om du behöver ett mer omfattande reseskydd kan du utöka ditt reseskydd i hemförsäkringen. Här kan du få mer information om reseförsäkring.

Pass, visum och vaccin

Kolla så att ditt pass är giltigt i god tid innan den stora resdagen, man vill inte vara den personen som står dagen innan avresa med ett pass som gått ut. Vissa länder kräver också att passet ska vara giltigt i upp till sex månader efter datumet för din hemresa. Det är också bra att kolla upp om landet du ska resa till kräver visum eller vaccinationsintyg mot vissa sjukdomar för att få komma in.

Håll koll på läget i landet

UD:s app Resklar och att skriva upp sig på svensklistan är två saker som Utrikesdepartementet rekommenderar för alla som ska resa utomlands. Appen ger dig aktuell information om ditt resmål direkt i fickan, inklusive säkerhetsläget, lokala lagar och mycket mer. Genom att registrera dig på svensklistan kan UD eller ambassaden snabbt nå dig vid större krissituationer i landet du besöker.

Att följa landets lagar och regler och att vara medveten om säkerheten runtomkring är ditt personliga ansvar. Så se till att läsa på om ditt resmål.

Håll också kontakt med dina anhöriga under resan, det kan vara bra att informera om resplaner och hur de kan nå dig under resan. Men var sparsam med vad du delar på sociala medier för att motverka inbrott hemma.

UD kan avråda från att resa till ett land eller ett specifikt område på grund av att säkerhetssituationen upplevs som mycket farlig. Reseskyddet i din hemförsäkring gäller inte om du väljer att resa till ett land eller område ditt UD avråder från att resa, oavsett nivå på avrådan. Skulle du befinna dig på resmålet när UD beslutar om avrådan från resor till landet eller området gäller din reseförsäkring.

Packa smart och var förberedd på oförutsedda händelser

Förutom kläder för alla tillfällen är ett litet första-hjälpen-kit och kopior av viktiga dokument bra att ha med sig. Det kan till exempel vara kopior på pass och andra resehandlingar. Se även till att det finns en ekonomisk buffert så du kan klara oförutsedda händelser.

Behöver du ett reseintyg?

Ett reseintyg är en form av bevis att du har en giltig försäkring om något skulle hända på resan. De flesta länder kräver inget reseintyg men det finns några stycken, exempelvis Kuba och Italien (om du ska åka skidor). Har du en hemförsäkring hos oss kan vi hjälpa dig med ett reseintyg.

Så skaffar du reseintyg

Aktuell information från UD

Läs den senaste informationen från UD

UDs reseinformation

UD - frågor och svar om reseavrådan

Ladda gärna ner UD:s app Resklar

Om du ska resa till ett EU-land hittar du uppdaterad information för varje land på webbplatsen Re-open EU​.