Kommande Framåtblick-seminarier
Samtliga Sveriges kommuner, från glesbygd till storstadsområden, står inför en kraftig demografisk förändring med implikationer för den lokala arbetsmarknaden och välfärden. Vilka strategier finns för att skapa livskraftiga lokalsamhällen? Vad skapar dragkraft? Och vad kan kommunen göra, enskilt och i samverkan, för att främja idéutbyte, gynna innovation och stärka det lokala samhället?
Välkommen till Framåtblick Sverige 2024
Välkommen till en direktsänd digital konferens med samhällsforskarna Andreas Bergh, Josefina Syssner och Hans Westlund, samt kommundirektör Ida Texell, Upplands-Bro, och kommunstyrelsens ordförande Ulrica Momqvist, Rättvik. Moderator är journalisten Eva Hamilton. Konferensen arrangeras av LF Forskningsstiftelse.
Syftet är att ge konkreta exempel på hur offentliga aktörer kan arbeta evidensbaserat för lokal utveckling, livskraftiga samhällen och en långsiktig ekonomisk utveckling.
Från vänster: Andreas Bergh, Ida Texell, Ulrica Momqvist, Josefina Syssner, Hans Westlund och Eva Hamilton.
Konferensen direktsänds torsdagen den 21 november klockan 13.00 till 14.30.
Anmäl dig här och tipsa gärna personer i ditt nätverk som du tror kan vara intresserade.
Varmt välkommen!
Peter Griepenkerl Lööf
Forskningschef LF Forskningsstiftelse
Medverkande
Ida Texell, kommundirektör Upplands-Bro
Ida Texell arbetar som kommundirektör i Upplands-Bro kommun och har en bakgrund som räddningschef för Brandkåren Attunda. Under åren 2016 till 2019 var hon delegat i den svenska delegationen som skrev fram den svenska planen för Agenda 2030 (SOU 2019:13).
Ida Texell har flera styrelseuppdrag och är sedan 2020 styrelseordförande för Scouterna i Sverige. Hennes samhällsengagemang är handlingskraftigt och sätter avtryck för framtiden. Ida är visionär och formar med sina team framtidens samhällsuppdrag.
Ulrica Momqvist, kommunstyrelsens Ordförande Rättvik
Ulrica Momqvist (C) är sedan 2022 kommunstyrelsens ordförande i Rättvik. Hon har lång erfarenhet av kommunala förtroendeuppdrag inklusive ordförandeuppdrag i de kommunala bolagen. Ulrica Momqvist har tidigare varit kommunikationschef på Högskolan i Dalarna, arbetat med verksamhetsutveckling vid Falu Energi och Vatten, och 2008-2009 tjänstgjorde hon i utlandsstyrkan i Afghanistan.
Som KSO i en landsbygdskommun med besöksnäring där över en tredjedel av befolkningen är 65 år och äldre, med en demografisk försörjningskvot på 107 menar Ulrica Momqvist att den kommunala utvecklingen handlar om att hantera de utmaningarna samtidigt som siktet måste vara inställt på vilken kommun Rättvik ska vara i framtiden.
Andreas bergh, Lunds universitet
Andreas Bergh är universitetslektor och docent i nationalekonomi vid Lunds universitet, där han är en framstående forskare och föreläsare. Hans forskning fokuserar främst på välfärdsekonomi, tillväxthöjande reformer och institutionell ekonomi. Bergh har publicerat ett flertal artiklar i internationellt erkända tidskrifter och är författare till böcker som analyserar hur ekonomiska och politiska institutioner påverkar samhällsutvecklingen.
Förutom sin akademiska karriär bidrar han regelbundet till den offentliga debatten genom artiklar och föreläsningar, där han ofta diskuterar frågor relaterade till välfärdssystemet och ekonomiska reformer. I en nyutgiven forskningsrapport från SNS utvärderade han effekterna av decentraliseringen av den svenska högskolan som genomfördes 1977.
Josefina Syssner, Linköpings universitet
Josefina Syssner är professor vid Linköpings universitet, där hon specialiserar sig på kulturgeografi. Hennes forskning behandlar framför allt frågor om lokal och regional utveckling, med särskilt fokus på landsbygdens utmaningar och möjligheter. Syssner har publicerat omfattande verk om regional politik, demografiska förändringar och hållbar utveckling, och hennes arbete bidrar till att förstå hur samhällen kan anpassa sig till ekonomiska och demografiska skiften.
Hon är även aktiv i olika forskningsprojekt och samverkansinitiativ som syftar till att stärka kopplingen mellan akademisk forskning och praktisk politik, vilket gör henne till en viktig röst i debatten om Sveriges framtida regionala utveckling. Josefina Syssner har med stöd av LF Forskningsstiftelse arbetat med ett forskningsprojekt om målbilder för lokal utveckling och platsspecifika mål i områden med geografiska lägesnackdelar.
Hans westlund, KTH
Hans Westlund är professor i regionala studier vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH). Han är en ledande forskare inom områdena regional utveckling, entreprenörskap och socialt kapital. Westlunds forskning undersöker hur sociala och ekonomiska faktorer påverkar regional tillväxt och utveckling, och han har publicerat ett flertal artiklar och böcker inom dessa ämnen.
Han är även engagerad i internationella forskningsprojekt och samarbeten som syftar till att förbättra förståelsen för hur regioner kan främja innovation och hållbar utveckling. Genom sitt arbete bidrar Westlund till både akademisk kunskap och praktisk tillämpning inom regionalpolitik och ekonomisk utveckling, vilket gör honom till en central figur inom sitt forskningsfält. Just nu arbetar Hans Westlund har med stöd av LF Forskningssfiftelse arbetat med ett forskningsprojekt som undersöker hur coworkingverksamhet kan bidra till lokal och regional utveckling.
Eva Hamilton, moderator
Eva Hamilton är journalist och var verkställande direktör för Sveriges Television 2006–2014. Hon har bland annat blivit utsedd till Årets ledare, Årets förnyare och till Årets branschpersonlighet i tävlingen Stockholm Media Award. Eva är ordförande för branschorganisationen Film&TV-Producenterna, rådgivare för produktionsbolaget Nexiko och styrelseordförande för Luleå tekniska universitet.
Dessutom är hon ledamot i styrelserna för LKAB, Expressen och Bonnier News. Hon har tidigare även suttit i styrelsen för Fortum Oyj, Fastator, Lindex, Stockmann Oyj och Dramaten. 2015 utsågs hon till hedersdoktor vid Mittuniversitetet och 2017 mottog hon Konungens medalj.