Av: Emma Persson

För dig som är sambo – så enkelt undviker du en ekonomisk katastrof

Att flytta ihop och bli sambos för första gången är en stor sak. Mitt i havet av flyttkartonger, färgkartor och frågan om vems påslakan som egentligen är snyggast är det lätt att glömma eller bortse ifrån att det också är en stor ekonomisk transaktion som sker i detta ögonblick. En ekonomisk transaktion som kan vara början på ett långt och lyckligt liv tillsammans, eller, vilket man ju helst inte vill tänka på då, slutar i en separation.

De allra flesta lyckas kanske trots allt enas om någon sorts uppgörelse, medan det för andra kan sluta i ekonomisk katastrof. Så för allas skull, ta en paus i flyttbestyren och se till att just ni undviker obehagliga överraskningar om ert samboskap en dag tar slut.

Låt mig ge er ett exempel på två personer som inte gjorde det. Och låt det bli en sedelärande historia. Den handlar om Elias och Ali.

Elias och Ali köpte nämligen en bostadsrätt tillsammans för 1,6 miljoner. Ali hade fått ett arv och tillsammans med en vinst från en tidigare bostad hade han möjlighet att betala sin andel av lägenheten,  800 000 kr, kontant.  Elias kunde visserligen också lägga in mycket sparpengar, 500 000 kr, men tog också ett lån på 300 000 kr. När Elias och Ali ett år senare gjorde slut och flyttade isär hade inte lägenheten ökat alls i värde. Men eftersom de köpt lägenheten med avsikt att bo där tillsammans räknades den som samboegendom och skulle därför delas lika. När Elias bolån dragits av återstod 1 300 000 kr som skulle fördelas lika mellan dem båda, det vill säga 650 000 kr var. Elias hade alltså tjänat 150 000 kr och Ali förlorat samma summa. Även om Ali tyckte att det var orättvist var Elias så arg på honom att han inte gick med på att reglera skulden efter vad som kanske var moraliskt rätt. De gick skilda vägar och har aldrig talats vid igen sedan den dagen.

För att undvika detta hade Elias och Ali behövt avtala bort sambolagen genom ett samboavtal och komplettera med ett skuldebrev. Men som sagt, samboavtal är kanske inte det mest romantiska man kan tänka sig att föra på tal när man sitter där med flyttpizzan och stearinljus i en kartongfylld lägenhet.

När vi för en tid sedan gjorde en undersökning om det här och frågade 3 000 sambos i hela Sverige om de hade skrivit ett samboavtal så svarade 76 procent nej. Och okej, alla kanske inte behöver göra det, men lova mig att ni i alla fall tar reda på om just ni gör det. Läs också på lite om sambolagen, den är inte alls lika långtgående som äktenskapsbalken. Exempelvis ärver inte sambos varandra, något som också kan ställa till det om ni äger en lägenhet tillsammans.Och går att ändra med ett testamente. 

Det är aldrig försent att skriva det där samboavtalet. Se det som ett ”undvik onödigt bråk”-avtal och om ni dessutom skriver ett testamente där ni ärver varandra är det i det närmaste att betrakta som en kärlekshandling. Det enda det säger är att du bryr dig oerhört mycket om den du bor med.

Ta hand om varandra!

/Emma