Trygghetsakademin – långsiktigt trygghetsarbete i vår del av Skåne

Med den nystartade Trygghetsakademin tar Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad trygghetsarbetet till nästa nivå. Ambitionerna är höga, planerna långsiktiga – och i potten finns vinster som gynnar både vårt närområde och bolagets kärnverksamhet på flera plan, menar vd Niklas Larsson. - Behovet av trygghet har tagit en ännu större plats i samhället. Här har vi en viktig roll att spela.

Vd, Niklas Larsson
Foto: Sven Persson, swelo.se

Som bakgrund finns redan flera pågående trygghetssatsningar, såsom Brandsuperhjältarna och Trygghetsvandringarna, som på riktigt gör skillnad och som fortsätter att vara viktiga framöver.

- I vårt strategiska arbete framåt har vi fyra fokusområden inom hållbarhet. Ett av dem är just trygghet. Vi har redan kommit långt, men vårt mål är att komma ännu längre och skapa en ännu starkare position i samhället inom trygghetsskapande arbete, säger Niklas Larsson.

I den ambitionen tar Trygghetsakademin huvudrollen. Trygghetsakademin kan beskrivas som en plattform för långsiktigt och lokalt trygghetsarbete, där även Högskolan Kristianstad direkt och indirekt varit bidragande i förverkligandet. Basen är ett nystartat fullmäktigeråd, bestående av 6 personer som representerar vår del av Skåne både kompetensmässigt och geografiskt. Trygghetsakademin blir på så sätt en ny, samlande kraft för kunskap, forskning, idéer och förändringsvilja – där nya, trygghetsskapande projekt kan skapas, ta form och förverkligas.

- Vi vill utveckla Trygghetsakademins arbete till att innefatta dels konkreta aktiviteter för ökad trygghet, dels utbildningar och rådgivning inom olika samhällsutvecklingsfrågor. Hur utformar vi trygga städer och stadsdelar? Hur arbetar vi trygghetsförebyggande ute i byarna? Vi har en kunskap och ett nätverk som kan bidra med viktig kompetens i dessa diskussioner.

Niklas Larsson betonar att Trygghetsakademins arbete inte har med sponsring eller liknande att göra, där bolaget redan hjälper till med olika insatser.

- Trygghetsakademins projekt drivs av det som vi tillsammans med fullmäktigerådet och våra samarbetspartners bestämmer är prioriterat.

Varför är trygghetsarbetet så viktigt för Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad? Vad vinner bolaget rent ekonomiskt på att investera pengar i sådana projekt?

- Dels tror jag att vi i någon mån kan minska antalet skador som kostar oss pengar, som exempelvis skadegörelse och misshandel, genom att arbeta mer långsiktigt och förebyggande med trygghetsfrågorna. Det finns samtidigt ett stort behov av trygghet hos våra kunder, och trygghet ligger väldigt nära vår kärnverksamhet. Kan vi upplevas som den aktör man vänder sig till när det gäller trygghetsfrågor, så är det väldigt värdefullt för vårt varumärke. Men det handlar också om att förstå den stora frågan, att ett tryggt samhälle gynnar våra kunder och vårt bolag ur ett större perspektiv.

På vilket sätt då?

- Om man vill ha ett välmående samhälle som växer och som frodas måste man ha de grundläggande komponenterna på plats. Tryggheten är en sådan komponent. Om man upplever otrygghet kanske man inte vågar satsa och utvecklas som person, man kanske inte vågar bo på vissa platser. Som företagare kanske man ger upp och drar sig tillbaka. Vi som bolag finns bara här, vi kan bara finnas här. Om inte vår del av Skåne är ett attraktivt område att verka i, för boende och för företag, då kommer det att vara negativt för oss som bolag. Vi får en sämre ekonomi i Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad, samtidigt som vi får en sämre ekonomi i samhället.

Men ensam är inte stark. Lösningen finns tvärtom genom att olika samhällsaktörer samverkar för att hitta nya sätt att tänka, nya sätt att förstå – och på så sätt också lokalisera nya verktyg för att kunna ta sig an komplexa utmaningar. Med den inställningen vill Trygghetsakademin samla kompetens från kommun, stat, näringsliv, region, civilsamhälle och forskning för att åstadkomma en gemensam plattform för positiv förändring.

- Under 2023 skapar vi förutsättningarna och ramarna för Trygghetsakademin, med målet att växla upp arbetet 2024. Det här måste göras med långsiktiga ambitioner, trygghet är ingen quick fix. Men jag märker redan av ett otroligt engagemang, både internt och extern. Vi har exempelvis redan blivit inbjudna till Almedalen i sommar för att berätta mer om tankarna bakom projektet. Vi har precis påbörjat det här arbetet, men intresset är redan stort, säger Niklas Larsson.


Intervju: Björn Solfors