Ett hälsosamt semesterätande
För den som lyckats få till (åtminstone någorlunda) hälsosamma vanor och rutiner i vardagen, kan försommaren och semesterveckorna bli en riktig utmaning. De regelbundna och planerade måltiderna byts plötsligt ut till after works med kollegorna, sommaravslutningar på barnens aktiviteter, tillställningar med mingel och drinkar och så grillkvällar med grannarna.
Hur ska man tänka när man står där med ena handen i chipsskålen och ett glas rosé i den andra? Man vill ju kunna njuta av tillvaron utan att behöva upptäcka att jeansen inte går att knäppa första arbetsdagen efter semestern.
Det är ju bara semester en gång om året
Det är vad man gör på lång sikt som ger effekt på hälsan. Att äta en massa onyttigheter under några enstaka dagar är därför ingen katastrof, så länge man äter balanserat under resten av året. Frågorna man dock bör ställa sig är vilka och hur många tillfällen som kan räknas som fest? Och hur man vill äta och dricka vid dessa?
Att stå emot frestelsen eller falla till föga
För att slippa införa ett totalförbud på chips, tårta, alkohol och läsk under semestern kan det vara hjälpsamt att hitta någon form av strategi för att inte tappa kontrollen över sitt kaloriintag helt och hållet. Vilken strategi som passar bäst för dig beror på. Vi har alla olika förutsättningar och det kan skilja sig åt vilka begränsningar man har lättast att hålla sig till. Vet man till exempel med sig att det är svårt att bara äta en näve jordnötter, eller bara ta en tårtbit, kan det vara lättare att avstå helt under en bestämd period.
Kompensera ätandet med träning
Alla former av fysisk aktivitet är bra för hälsans skull – ju mer desto bättre. Rörelse bränner dock inte så stora mängder energi att man kan äta och dricka hur mycket, och vad, som helst utan att lägga på sig extra vikt.
Att göra något aktivt kan däremot vara ett utmärkt sätt att få alla de positiva effekterna som fysisk aktivitet bidrar till. Samtidigt kan det vara ett sätt att avledas från känslan av att vara sugen på något gott som man kanske egentligen inte behöver äta.
Några allmänna råd och avslutande ord
- Handla inte hungrig eftersom det kan vara svårt att tänka klart och lättare göra spontanköp man inte behöver.
- Köp inte hem godsaker om du har svårt att spara dem till ett senare tillfälle de var ämnade för.
- Fyll upp tallriken med en stor mängd grönsaker av varierande färg och form. Det ger mer att tugga, färre kalorier och massor av vitaminer, mineraler och fibrer.
- Undvik småätande - inte bara för viktens skull, utan även för tänderna - genom att äta ordentligt till frukost, lunch och middag.
Avslutningsvis, det är inte ofint att tacka nej när man blir bjuden, även om det trugas. Alla måste själva få ta ansvar över sin hälsa och sina matval utan att försvara eller förklara dem.
Både Jessica & Maria har doktorerat i fysiologi vid Karolinska Institutet och arbetar med att sprida populärvetenskaplig information om hälsa, kost och träning. Genom att studera den samlade forskningen vill Jessica Norrbom och Maria Ahlsén sprida budskapet att det inte behöver vara så svårt att leva hälsosamt. Läs mer om dem hos vår hälsopartner på www.healthcompetence.se
Håll dig frisk med våra försäkringar
Visste du att du har tillgång till flera hälsofrämjande tjänster med vår sjukvårdsförsäkring och Bo kvar-försäkring? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd – som hjälper dig att hålla dig frisk och må bra.