Skadedjur - så förebygger du i sommar

De kryper i en lång rad längs golvet, surrar ilsket runt fikabordet – eller gnager hål och lämnar spillning. Men skadedjuren och besvären går att förebygga. Här ger Peter Richter, utetekniker på LF Göinge-Kristianstad, sina bästa tips.

Skadedjurstekniker Niklas, Nicklas och Peter.
Utetekniker Niklas Svensson, Nicklas Ljungberg och Peter Richter. Foto: Sven Persson/swelo.se

Myror, getingar, möss och råttor. Det är de fyra skadedjur som LF Göinge-Kristianstad får flest samtal om sommartid och vars framfart uteteknikern Peter Richter oftast rycker ut för att stoppa.

– Vi bryr oss om våra kunder. Därför åker vi ut på plats och åtgärdar problemet. Vi följer också upp med kunden hur det har gått, säger han.

Ger råd hemma hos kunden

På plats tipsar Peter också om smarta skadeförebyggande åtgärder, som exempelvis var husägaren kan täta för att förhindra att myror och gnagare kommer in. Orsaken till skadedjurens närgångna livsstil är oftast vi själva, konstaterar han.

– Vi skapar själva råttproblem genom att lämna sopor efter oss på picknickar, uteserveringar och tomter. Genom att täta och ha det städat runt huset, rensa bort bråte längs husväggarna och ha det städat runt soptunnor, håller du din fastighet oattraktiv för skadedjur.

Så motverkar du skadedjur

  • Täta och sätt nät för öppningar in i huset.
  • Städa runt huset. Ta bort bråte som brädor som står lutade mot husväggen, kvistar och lövhögar.
  • Håll rent runt soptunnor och överfyll dem inte, för då hittar råttor ner i dem.
  • Lämna aldrig mat och dryck framme i öppna behållare.

Getingar

… är inte farliga utan nyttodjur i naturen som hjälper till att pollinera våra träd och bärbuskar. De är också sociala och känner igen dig när du går in och ut genom dörren.

Sätt en getingfälla, som ett glas saft, ute vid tomtgränsen så stannar de där.

Täta även vid taknocken och underslagen, där kryper de gärna in och bygger bo.

Har drottningen byggt ett pingisboll-stort bo, kan du bara sopa bort det. Däri ligger hennes ägg och så småningom kläcks arbetarna som bygger ett nytt bo.

Tips! Undvik söta och starka parfymer. Drick inte ur en öppnad burk eller flaska som stått ute. Var noga med att täcka över mat och dricka. Öppningar på läskburkar till barn kan du täcka över med plastfolie och sticka ner ett sugrör i.

Myror

Tvätta bort doftspår. Myror lämnar doftspår efter sig till den plats där du lämnat mat, och då vet kompisarna att där finns mat. Så har du myror på fikabordet – torka rent bordsbenen. Samma gäller inomhus. Lokalisera var de kommer in, våttorka och sätt en myrdosa på platsen i minst två veckor.

Gnagare

Töm soporna ofta och ha så rent som möjligt omkring och i huset, även på vind och i källare. Mata inte fåglar för nära huset, det är samma sak som att mata råttor.

Förvara inte kartonger och material på golvet.

Sök på just dina skadedjur

Det är inte alltid enkelt att veta vilket skadedjur som varit i farten. För att underlätta har vi delat in vanliga skadedjur i tre grupper: flygande insekter, krypande insekter, möss och råttor.

Vår guide hjälper dig hitta rätt