Åldras med glädjen i behåll

Åldrandet är något som vi alla önskar få uppleva och samtidigt kan känna viss rädsla inför. Rädsla för att kroppen inte längre ska orka, att tanken ska grumlas av minnesstörningar eller att tiden ska präglas av ensamhet. För somliga är åldrandet enkelt, andra drabbas desto hårdare. Men det finns ett utrymme där den egna möjligheten att påverka faktiskt finns, om man tar vara på den.

Kvinna och man som skrattar tillsammans.

Att byta vardag

Åldrandets början symboliseras för många av pensioneringen. Somliga upplever det som en stor lättnad och frihet, medan andra kan känna en skrämmande tomhet och upplevelse av att inte längre vara behövd. Hur den här fasen i livet upplevs handlar ofta både om vad man gör av sin tid och vilket synsätt man har. Kanske kan tiden efter pensioneringen betraktas som en välförtjänt semester utan slut, en möjlighet att göra mer av det man önskar och mindre av det man borde?

Fundera över vad du vill fylla din tid med, vad som ger dig mening. Det är lätt att låta tanken begränsas av vilka förutsättningar som finns, oavsett om de är fysiska, ekonomiska eller annat. Men om du tillåter dig att tänka högt och fritt kan du i nästa steg fundera över vad som är möjligt. Kanske finns lösningar på problem som ligger i vägen, så att du kan göra mer än du trott?

Rutiner

Att upprätthålla rutiner är viktigt för välmåendet i alla livets faser. De bidrar till att viktiga saker som sömn, matintag, fysisk aktivitet och meningsfull sysselsättning blir av. Givetvis gäller det även på ålderns höst. Däremot behöver rutinerna inte längre vara anpassade efter arbetslivet utan kan anta de former som passar dig bättre. Vill du stiga upp tidigt går det bra och tillhör du dem som njuter av att äntligen få sova länge och ha lata morgnar är tiden för det inne.

Fysisk aktivitet

Att vara fysiskt aktiv har i många forskningsstudier visat sig vara avgörande för både kroppsligt och själsligt välmående. Även här kan du unna dig friheten att välja vad som passar dig. Vill du vara fysiskt aktiv i din trädgård, passa på att börja spela tennis, gå med i en promenadgrupp eller kanske gå på seniorgympa så är valet ditt. Det viktigaste är att du gör något som du mår bra av.

Aktiviteter

Andra aktiviteter än de rent fysiska är också viktiga ingredienser för att må bra. För den som har en hobby man vill ägna sig åt kan det kännas enkelt och efterlängtat att få fylla den lediga tid som frigörs efter pensioneringen. För andra kan den tomma tiden kännas utmanande. Då kan en period av nyfiket testande behövas innan du hittar vad du vill fylla den med. Provsmaka från den stora buffé av möjligheter som finns. Vill du starta en bokklubb, odla i din trädgård, knäcka koden för aktiemarknaden eller äntligen bli en hemmabagare? Utbudet är rikt, så ge provsmakandet tid, man kan behöva ta några rejäla tuggor innan men vet vad som faller en i smaken.

Gemenskap

Vi vet idag att oönskad ensamhet kan leda till stort lidande. Med stigande ålder kan det kännas svårt att orka få till stånd en förändring för den som känner ensamheten tära. Men med tanke på vilken livskvalitet det kan bidra med är det kanske värt att försöka hitta sammanhang där du finner gemenskap. Många ideella krafter försöker stötta i det, till exempel finns föreningen Äldrekontakt på flera orter där äldre kan mötas. Saknar du barn i ditt liv brukar många småbarnsföräldrar i familjer som saknar mor- eller farföräldrar uppskatta kontakt med äldre som vill engagera sig som extrafarmor eller extramorfar. Försök att hitta den form av gemenskap som kan fylla ditt tomrum på ett värdefullt sätt.

Flera flugor i en smäll

Faktum är att flera av de punkter som hittills nämnts kan kombineras så att du slår flera flugor i en smäll. Aktiviteter som görs tillsammans ger gemenskap på köpet. Och när en boll väl är i rullning är det lätt hänt att den knuffar i gång flera bollar. Det kan låta hurtigt att säga det, men åldrandet, liksom andra utmanande faser i livet, kan ofta påverkas till det bättre. Det är inte alltid lätt, tvärtom, och det kan kräva både kraft och mod, men det brukar vara väl värt det.

Om författaren:

Liv Svirsky är leg. psykolog, leg. psykoterapeut, specialist i klinisk psykologi och utbildad handledare i KBT. Liv har lång erfarenhet av psykoterapeutiskt arbete med barn, ungdomar, vuxna och par. Hon handleder personal inom olika verksamheter samt föreläser och har en deltidstjänst som adjungerad lärare på Stockholms universitet. Utöver det svarar hon på läsares frågor om psykologi på Psykologiguiden och har skrivit flertalet böcker både riktade till professionen, föräldrar och barn.
 
Du kan läsa mer om Liv Svirsky hos vår hälsopartner www.healthcompetence.se

Håll dig frisk med våra försäkringar

Visste du att du har tillgång till flera hälsofrämjande tjänster med vår sjukvårdsförsäkring och Bo kvar-försäkring? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd – som hjälper dig att hålla dig frisk och må bra.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs mer om Bo kvar-försäkring