Legorum – Länsförsäkringars julklapp till Hjältarnas hus

Hjältarnas hus vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå ger svårt sjuka barn och deras familjer ett andrum under tuffa behandlingsperioder. Nu får de en julklapp från Länsförsäkringar Västernorrland: 10 000 kronor som förvandlas till ett legorum för husets små hjältar.

Carola Lestander verksamhetschef för Hjältarnas hus
Carola Lestander planerar ett häftigt legorum för gåvan från Länsförsäkringar Västernorrland.

För att locka fler att delta i fullmäktigevalet bjöd kundägda Länsförsäkringar Västernorrland in sina kunder att dela företagets engagemang i Hjältarnas hus. För varje inkommen röst skänkte Länförsäkringar 10 kronor till Hjältarnas hus vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Resultatet lät inte vänta på sig.

Kunderna röstade ihop 10 000 kronor

– Vi är så tacksamma att våra kunder ville göra en viktig samhällsinsats tillsammans med oss. Vi dubblerade antalet röstande jämfört med förra fullmäktigevalet vilket betyder nästan 8 000 kronor till Hjältarnas hus. Vi avrundade uppåt till 10 000 kronor, som går till en verksamhet som ligger helt i linje med våra värderingar, säger Mikael Bergström, vd för Länsförsäkringar Västernorrland.

Tillsammans har de fyra norrlandsbolagen från Länsförsäkringar sponsrat och stöttat Hjältarnas hus redan från start, en resa som tog sin början 2010 och firades med invigningsfest i mars 2017.

En plats för lek och lugn

Sedan invigningen i våras är det Carola Lestander och husvärdarna Lisa Sjöström och Vanja Hörnqvist som tar hand om den dagliga driften.
– Vi försöker bygga upp huset som en oas, en plats att andas, som bjuder in både till lek och att känna lugnet. De första familjerna flyttade in i augusti, då stod vi uppradade allihop – det är fantastiskt kul att vara igång, säger Carola Lestander, verksamhetschef för Hjältarnas hus.

Till Norrlands universitetssjukhus remitteras svårt sjuka barn från de fyra nordligaste länen. Målet med Hjältarnas hus är att skapa en trygg plats där familjerna kan bo tillsammans under långa och påfrestande behandlingsperioder. Lokalerna inhyser även Barncancerfondens lokalkansli och på företagskoordinator Per Erik Lindgrens kontor står påsar med gåvor till husets boende prydligt uppradade.
– Det är en grupp kvinnor i Töre som stickat ullstrumpor och skickat hit – det måste vara mer än hundra par. Vi tänkte lägga ut ett par sockar på varje säng. Det blir en trevlig överraskning, säger han och visar ett par vackert vita och rosa i bebisstorlek.

I biblioteket på Hjältarnas hus kan man krypa upp i en fåtölj och läsa en saga.

Gåvan blir ett häftigt legorum

Hjältarnas hus har bekostats av Västerbottens läns landsting, men mycket har också samlats in av företag runt om i den norra regionen. Huset har 13 fina rum och två små lägenheter. Alla boende har tillgång till kök, lekutrymmen, bibliotek och mycket mer.
– Det är våra samarbetspartners som gör det möjligt att verkligen sätta guldkant på tillvaron för våra boende. Just nu utvecklar vi ett lego/byggrum. Med de gåvor vi får in från våra samarbetspartners kan vi till exempel ta med barnen på upplevelseturer eller ta hit en trollkarl. Många har det lite extra stramt under en sån här period, det betyder mycket att få sådana möjligheter, säger Carola Lestander.

Nu stundar julfirande med allt vad det innebär av pynt och pyssel, julgran och julbak.
– Vi har gjort egen hjälteglögg, och kommer att bjuda in till julfika i december. Gåvan på 10 000 kronor från Länsförsäkringar Västernorrland använder vi till att skapa ett häftigt legorum för våra små hjältar. Det kommer att bli jul här också, säger Carola Lestander.

Läs mer:

Vårt sponsringsengagemang

Efterlängtad öppning av Hjältarnas hus

Se alla nyheter