Så får du bäst försäkringsskydd på höstresan

Planerar du att resa bort under höstlovet men funderar på hur försäkringen gäller på resan? Här har vi samlat tips från vår försäkringsspecialist Susanne Fagerberg.

I takt med att världen öppnar upp igen är det allt fler som tar tillfället i akt och åker utomlands. Ett bra sätt att skydda sig mot oförutsedda händelser på resan, såsom akut sjukdom och olycksfall, är genom en reseförsäkring.

– Se efter vad som ingår i din hemförsäkring och ta reda på om det följer med en reseförsäkring med betalningssättet du valt, säger Susanne Fagerberg, försäkringsspecialist på Länsförsäkringar.

En reseförsäkring är oftast inkluderad i hemförsäkringen men det skiljer sig mellan olika försäkringsbolag vad som ingår.

– Nästan alla hemförsäkringar innehåller en reseförsäkring i 45 dagar. Ibland ingår avbeställningsskydd, ibland inte. Ofta kan du köpa ett tillägg till reseförsäkringen där fler händelser täcks och ersättningsbeloppen för en del händelser kan vara högre, säger Susanne Fagerberg.

Sättet du betalar för resan påverkar också hur du är försäkrad.

– Betalar du resan med kort, som Visa, Mastercard eller en kortbetalningstjänst som Paypal, så ingår en enklare reseförsäkring med avbeställningsskydd. En betalningsöverföring från bankkontot räknas som en kortbetalning. Om du har betalat resan med Swish så räknas också det som en kortbetalning hos Länsförsäkringar, men det kan skilja sig mellan bankerna så du bör kontrollera med din bank vad som gäller, säger Susanne Fagerberg.

Tänk också på vad som gäller om du är gravid. En del försäkringsbolag gör undantag för vårdkostnader efter den 28:e graviditetsveckan.

UD avråder inte längre ifrån att resa till följd av pandemin, men du har själv ett ansvar att ta reda på vad som gäller för ditt resmål och följa eventuella restriktioner. Det kan vara uppvisande av vaccintaionsintyg och negativa PCR-tester vid inresa eller krav på munskydd i offentliga miljöer. 

Läs mer om hur vår försäkring gäller i samband med corona här

Några saker att ha koll på inför resan 

  • Ingår en reseförsäkring i din hemförsäkring och hur många dagar gäller den?
  • Ingår avbeställningsskydd för resan i din hemförsäkrings reseförsäkring?
  • Vilka betalningar jämställs med en kortbetalning på din bank och som därmed täcks av kortets reseförsäkring?
  • Finns det restriktioner eller inreseregler till följd av covid-19 dit du ska resa?

    Exempel på innehåll i hemförsäkringens reseförsäkring
  • Kostnader för vård på resmålet – om du blir sjuk eller skadar dig
  • Resestartskydd – om du inte hinner med din resa eller en anslutning
  • Reseavbrott – om du på grund av sjukdom, olycksfall eller händelser hemma behöver avbryta din resa
  • Hemresa vid katastrof – om en naturkatastrof eller terrorhandling drabbar resmålet

Se alla nyheter