Var tredje vattenskada sker i köket - Sundsvallsbor löper störst risk att drabbas

Vattenläckor i köket kan i värsta fall bli en dyr och utdragen affär för den som inte sett över sitt vattenskydd. Ändå är det många som inte vet hur man förebygger skador – eller att boende i Sundsvall löper störst risk att drabbas.

Vår skadechef Christoffer Jonsson tipsar om enkla åtgärder för att förebygga vattenskador i ditt kök

- Utöver brand är vattenskador bland det mest besvärliga man kan råka ut för som bostadsägare, säger Christoffer Jonsson, skadechef på Länsförsäkringar Västernorrland. Det är oerhört jobbigt att leva i ett hem med ett vattenskadat kök, som kan ta så lång tid som över ett halvår att renovera.

Diskmaskinen, kylen och frysen är de tre vanligaste syndabockarna bakom vattenläckor i köket. Om läckaget går oupptäckt riskerar det att leda till omfattande skador som kan vara både komplicerade och kostsamma att åtgärda.

Alla hushåll ligger i riskzonen för att få vattenskador, men för boende i Sundsvall är risken fördubblad jämfört med riksgenomsnittet.

– Man tror att områdets rena vatten kan vara en bidragande orsak, som eftersom det är naturligt renat och PH-neutralt inte behöver tillsättning av kalk. I färskvatten som kalkas bildas ett skyddande lager i rören, som till viss del hindrar kemiska reaktioner som kan leda till läckage i installationer och kopplingar.

Även om Sundsvall står ut i statistiken är vattenskador i köket en företeelse som ökar över hela landet, konstaterar Christoffer Jonsson.

– Generellt ser vi att det blir allt vanligare på grund av att hushållen installerar fler maskiner som kräver vattenanslutningar, som till exempel kaffeapparater och ismaskiner. Samtidigt är det fortfarande förbluffande få som monterar och installerar på rätt sätt, vilket leder till fler och större skador när det uppkommer en läcka.

Så hur ska man då skydda sig för att minska risken att drabbas?

– Till att börja med ska man jobba förebyggande genom att bara anlita behöriga hantverkare när vitvaror ska installeras, och att alltid använda underlägg under kylen, frysen, diskmaskinen och i diskbänksskåpet. Insatserna samlar upp eventuellt vatten och leder det till framkanten så att läckaget kan upptäckas. Man kan också använda ett enkelt batteridrivet vattenlarm, det kostar bara några hundralappar och piper ungefär som en brandvarnare i kontakt med vatten. En lite mer avancerad lösning är att installera en vattenbrytare som automatiskt kan slå av all vattentillförsel till bostaden. Utöver praktiska hjälpmedel finns också goda råd att följa i vardagen, berättar Christoffer Jonsson.

Man bör till exempel aldrig starta diskmaskinen innan man går hemifrån, då har man ingen chans att agera om det skulle börja läcka. För att inte belasta hushållets kopplingar kan man också ha för vana att stänga av vattnet till diskmaskinen mellan användningarna, och ska man vara borta från bostaden en längre tid är det klokt att slå av huvudkranen. Fyra av hundra av våra villaförsäkringskunder i Västernorrland drabbas varje år av någon typ av vattenskada, så det här sker oftare än många kanske anar.

Läs mer om hur du skadeförebygger i ditt hem

Gör Vattenkollen och var med och tävla om en vattenfelsbrytare

Gör Vattenkollen och tävla om en vattenfelsbrytare (inklusive installation i din bostad) värde cirka 2 700 kronor. På köpet ökar du tryggheten för dig och din familj. Tävla senast den 21 februari 2020. Det tar bara några minuter!

 

Se alla nyheter