Så påverkas pensionen av permitteringar

Många är eller har varit permitterade från sitt arbete under Coronakrisen. Men hur påverkar det tjänstepensionen? Vi reder ut.

De statliga stöden och möjligheten att minska lönekostnaderna med ungefär hälften, samtidigt som arbetstagare får ut över 90 procent av sin lön, har varit ett värdefullt stöd för många företag.

Det många inte tänker på är att tillfälliga lönesänkningar påverkar pensionen.

Om du som arbetsgivare erbjuder tjänstepension till dina anställa så avgörs ofta premiens storlek av medarbetarens lön. Och eftersom inkomsten blir längre under permitteringen så blir även tjänstepensionen det.

Men inte bara tjänstepensionen kan påverkas, utan även den allmänna pensionen.

- Under korttidspermitteringen tjänar man in till den allmänna pensionen på det totalbelopp som betalas ut i lön. Den förlorade inkomsten får man inte pension för. Men påverkan på den allmänna pensionen blir väldigt liten då korttidspermitteringen är tänkt att gälla under en kortare tid, säger Trifa Chireh Länsförsäkringars pensionsexpert.

För många mindre företag med ansträngd ekonomi kan man som kund hos Länsförsäkringar få pausa sina pensionsinbetalningar.

 - Under rådande omständigheter förstår vi att situationen kan vara ansträngd för våra företagskunder, säger Trifa Chireh.

Företag som omfattas av kollektivavtal och vill göra ett premieuppehåll behöver ett godkännande från kollektivavtalsparterna. Sedan måste också en individuell prövning ske för varje medarbetare.

Om ditt företag inte har kollektivavtal är det lite enklare. Men det krävs fortfarande att man kommer överens med de anställda.

- Som arbetsgivare har du även möjlighet att avtala med medarbetare om oförändrad premieinbetalning. Man kan alltså fortsätta betala in pension grundad på lönen före sänkningen, säger Trifa Chireh.

För mer information: kontakta din försäkringsrådgivare eller Kundtjänst.

Se alla nyheter