Så sparar du el och pengar utan att riskera skador
Energipriserna skjuter i höjden och många svenskar börjar förbereda sig för en tuff vinter. En viktig del i det är att se över sin energisituation, fatta nödvändiga beslut och vidta förebyggande åtgärder. Här är våra tips på hur du kan spara el utan att riskera skador.
Enkla åtgärder hjälper om olyckan är framme
På grund av de höga energipriserna kommer de som har ett timbaserat elpris köra hushållsmaskiner så som diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare på natten då det är billigare. Det finns enkla åtgärder som hjälper om olyckan är framme nattetid.
- Brandvarnaren är en billig livförsäkring. Den larmar vid rök så att du och familjen har större möjlighet att sätta er i säkerhet om det skulle börja brinna efter läggdags, säger Magnus Zackrisson, rådgivare skadeförebygg vid Länsförsäkringar Gävleborg.
- Vattenlarmet eller läckagevarnare fungerar ungefär som en brandvarnare, men reagerar på vatten istället. Det visar snabbt små läckage och förebygger effektivt vattenskador i till exempel diskbänksskåpet, säger Magnus.
Ha koll på tempen
Har du till exempel ett fritidshus går det bra att stänga av huvudvattenkranen och låta värmen ligga kring 15 grader. För låg inomhustemperatur ökar risken för att vatten i element och vattenledningar fryser – och frysskador kan både bli dyra och ta lång tid att åtgärda.
För dig som har en utomhuspool är det viktigt att tänka på att inte stänga av den helt och hållet. Annars riskerar du att inte få någon ersättning om en frysskada uppstår.
Elda lagom
Ett sätt att få ner sina värmekostnader är att elda med ved. För att undvika bränder är det viktigt att veta hur du ska elda. Har du investerat i en ny spis eller kamin är det viktigt att man ser till att den är godkänd av en sotare. I detta ingår det till exempel att kontrollera att rökkanal och skorsten är sotad och i ordning för att eldas i. Ta även reda på vilken kapacitet din eldstad har - saknas instruktion håll dig till grundregeln högst 2 kg ved per timme (cirka 3 vedträn). Om du har en öppen spis, se till att ha ett gnistskydd.
- För oss är det väsentligt, och självklart, att arbeta skadeförebyggande i den här typen av frågor. Den bästa skadan är ju den som aldrig händer. Om vi kan förhindra att bränder och vattenskador uppstår så kan vi till exempel hålla nere skadekostnaderna i samhället, säger Magnus.
Mer information:
Mer information om hur man du förebygger skador och olyckor hittar du på vår webbplats under Förebygg skador och olyckor
Så här klara du dig utan samhällets hjälp i en vecka
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), råder därför alla hushåll att vara rustade för strömavbrott. Deras rekommendationer är att de som kan ska klara sig ungefär en vecka utan samhällets hjälp. Viktiga delar att tänka på är: mat, värme, vatten och kommunikation.