Undvik fallolyckor – både inne och ute
Cirka 70 000 personer skadas varje år så illa av fallolyckor att de behöver sjukhusvård, visar Socialstyrelsens statistik. – Det här är de vanligaste olycksfallen, säger Helena Hellstén på Länsförsäkringar Östgöta.
Varje år dör ungefär 1 000 människor över 65 år av fallolyckor och vanligast är att de inträffar i hemmen. Ofta orsakas det av att personen snavar på en mattkant eller sladd – eller att man klättrar upp på en stol för att byta en glödlampa eller fixa med gardiner. Trots att skadorna är vanligt förekommande pratas det för lite om dem, menar Helena Hellstén, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Östgöta.
De här olycksfallen hamnar mellan stolarna och vi tänker inte på dem. Risken för skador ökar med åldern. Ju äldre vi blir, desto skörare är våra skelett, säger hon.
Går att förebygga
Men det finns saker man kan göra för att förebygga sådana olyckor, förklarar Helena Hellstén och rekommenderar att se över hemmet. Till exempel att sätta upp handtag vid toalett och badkar så att du stadigt kan ta dig upp och ner. Med hjälp av en nattlampa blir det inte lika mörkt vid nattliga toalettbesök. Se över lösa mattor och hala golv och åtgärda dessa med halkskydd. Om en glödlampa har slutat att fungera – be någon om hjälp med att byta den.
– Antingen kan man fråga en yngre närstående, annars har många kommuner en fixartjänst, dit man kan höra av sig för att få hjälp, säger Helena Hellstén.
Näringsrik mat också viktig
Utöver det förebyggande arbetet i hemmet är det under vinterhalvåret viktigt med bra skor, gärna med broddar eller liknande, samt gärna ett par stavar, menar hon. Dessutom är det viktigt att hålla sig själv i form. Dels genom vardagsmotion, dels genom att behålla rörligheten i kroppen, öva sin balans och utföra enkel styrketräning som till exempel att resa sig från sittande ställning. En annan sak som lätt glöms bort är hur viktig bra mat är, menar Helena Hellstén.
– Många äldre som bor hemma kanske inte äter näringsrik mat. Det är inte alltid det lättaste. Det är vanligt att de får sin mat via hemtjänsten och den värms upp flera gånger och då är det inte mycket näring kvar, säger hon.