Minska brandrisken i hemmet genom att hålla koll på levande ljus och kaminer
Vintern är en tid då vi gärna lyfter in ljuset och värmen i hemmet, men samtidigt ökar även risken för bränder. Jenny Norén, Hållbarhetsstrateg på LF Dalarnas, varnar för några av de största farorna som kommer med årstiden – och hur du undviker dem. – En brandskada kan, om det går riktigt illa, vara både livshotande och ekonomiskt förödande
Som Hållbarhetsstrateg på LF Dalarnas jobbar Jenny Norén dagligen med att göra kundernas liv säkrare. Under den mörka och kalla årstiden finns det alltid ett behov att lyfta ämnet om brandrisker i hemmet.
– Att bränder riskerar att få så stora konsekvenser är ett viktigt skäl till varför man alltid ska vara försiktig och se till att undvika faror i hemmet, konstaterar hon.
Under vintern och inte minst i juletid finns det flera risker att vara vaksam på i hemmet - och det är extra aktuellt i just Dalarna.
– Många gillar att tända ljus, men det är tyvärr också ett av skälen till att brandrisken ökar under den här perioden. Dalarna har flest utryckningar av räddningstjänsten i hela Sverige, och nationellt sker det i december fyra gånger så många bränder orsakade av levande ljus som under övriga månader, berättar Jenny, och fortsätter.
– Det kan handla om att man ställer ljusen på en plats där husdjur och barn kommer åt, eller att man placerar dem nära brandfarliga material. Därför ska man alltid tänka en gång extra på vilka platser som passar för levande ljus, och se till att ha uppsikt över dem så länge de är tända.
Så kan du förebygga skador själv.
En annan fara kopplad till årstiden är den ökade eldningen i kaminer och öppna spisar, menar Jenny.
– Med tanke på de höga energipriserna tror vi att allt fler kommer att använda alternativa sätt att värma hemmet i vinter, vilket ökar risken att drabbas av soteld. Det innebär att sot och tjära som samlats i skorstenen fattar eld, något som kan bero på bristande sotning, att man använt fuktig ved eller att man eldat på fel sätt.
Att skorstenen är sotad och fungerar som den ska, vilket sedan några år tillbaka är fastighetsägarens eget ansvar, är en av de åtgärder som kan bidra till att skydda dig och ditt hem.
– Man ska också komma ihåg att kaminer och öppna spisar är avsedda att vara lokaleldstäder som bara ska värma rummet de står i. Man kan alltså inte elda på som man gör i en gammal vedpanna, säger Jenny, och fortsätter:
Man bör inte använda mer än två till tre kilo ved per timme vilket i praktiken bara är ett par enstaka vedträn.
Här hittar du checklistan brandkollen
En av de största brandriskerna året om är bränder som startar på spisen, berättar Jenny, som tipsar om att installera en spisvakt för att förhindra olyckor.
– En spisvakt är en liten elektronisk dosa, inte större än en tändare, som man monterar på väggen strax under fläkten. Vid eluttaget till spisen kopplas en styrenhet som automatiskt stänger av strömtillförseln om det uppstår en brandrisk. Som kund hos LF Dalarnas får man tillbaka nästan hela inköpspriset när man installerar en spisvakt, eftersom det inte ska vara dyrt att tänka säkert.
Följ LF Dalarnas på sociala medier, såsom Facebook, Instagram och LinkedIn för att få mer information och även de senaste nyheterna och erbjudandena.
Jennys checklista för ökad brandsäkerhet i hemmet:
- Det ska finnas minst en brandvarnare på varje våningsplan:
- Alla sovrum bör ha en brandvarnare.
- Elda inte för mycket ved i timmen i din kamin.
- Ha en brandfilt och brandsläckare centralt placerade i bostaden.
- Köp en spisvakt som stänger av strömmen innan spisen hinner ta eld.
- Blås ut ljusen när du lämnar rummet.