Nu ökar brandrisken i skog och mark

Det varma vädret gör att brandrisken ökar. Appen Brandrisk Ute från MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) visar på hög till mycket hög risk i stora delar av Östergötland. Så länge det varma vädret håller i sig är det bra att undvika all form av eldning utomhus.

Förutom att skogsbränder orsakar skador som kostar mycket pengar att reparera, bidrar de i sin tur till växthuseffekten. Det beror på den mängd koldioxid och andra växthusgaser som frigörs när det brinner.

- Varje år brinner det cirka 3 000 – 4 000 gånger i skog och mark i Sverige enligt SMHI, säger Bertil Jansson, byggtekniker, Länsförsäkringar. Ofta orsakas bränderna av oss människor, till exempel genom att vi eldar i skogen på fel sätt. Som läget är nu är det absolut bäst att avstå från att elda i skogen.

Appen Brandrisk Ute från MSB riktar sig till privatpersoner. Där går det också att se om det råder eldningsförbud i aktuellt område. Tänk på att även om det inte är eldningsförbud kan det vara olämpligt att elda och grilla på grund av stor brandrisk.

Enligt prognosen ska den höga eller extremt höga risken för skogsbrand hålla i sig en bit in i nästa vecka.

- Om man väljer att elda eller grilla är det viktigt att ni tänka på att vattna ordentligt på eldningsplatsen för att se till att ingen markglöd kan antända efter att man har lämnat platsen. Det gäller även om man har eldat i eldstad. Stanna kvar och känn på marken efter 10 till 15 minuter efter att du har släckt elden helt för att se så ingen rök eller värme uppkommer igen, säger Bertil Jansson.

Se alla nyheter