Fem myter om barnförsäkringar – och varför de inte stämmer

De allra flesta ser till att försäkra sina barn. Så är det väl? Eller? – Det är alldeles för många barn som är oförsäkrade utöver den försäkring som skolan tillhandahåller. Och den är i många fall inte alls tillräcklig, säger Christina Sölvestål och Camilla Sundqvist, privatrådgivare på LF Västernorrland, som här avlivar fem vanliga myter om barnförsäkringar.

Christina Sölvestål och Camilla Sundqvist , privatrådgivare på LF Västernorrland
Christina och Camilla betonar vikten av att teckna en barnförsäkring tidigt och klargör att skolans försäkring inte alltid räcker till.

Camilla och Christina jobbar som privatrådgivare och besvarar varje dag en mängd frågor om barnförsäkringar.
– Vi har märkt att många har en felaktig bild av vad som gäller. Det finns många myter kring barnförsäkring som vi känner behöver förklaras, säger Christina Sölvestål.

Icons/70px/Quotation-mark-70
Många missar att en barnförsäkring inte i första hand handlar om sjukvård, utan ska tjäna till att vara ett ekonomiskt skydd om barnet råkar ut för något som gör att han eller hon inte kan komma ut i arbete senare i livet.
Camilla Sundqvist, privatrådgivare

Christina och Camilla reder ut fem vanliga missuppfattningar om barnförsäkring:

1. ”Gravidförsäkringen räcker som försäkring för barnet under det första halvåret”

En gravidförsäkring gäller så klart under graviditeten, under förlossning och under barnets första halvår. Men vi rekommenderar att man så snart som möjligt efter förlossningen skaffar en barnförsäkring eftersom det, om något skulle hända, kan vara svårare att teckna en försäkring om det finns en sjukdomshistoria. Ju längre du väntar desto större är risken att barnet visar symptom på något som försäkringsbolaget senare inte kan försäkra. Ett tips dock är att vänta med samtalet tills man fått ett personnummer.
- Det är fler än en gång som nyblivna pappor ringt in utan att barnet fått ett personnummer ännu, säger Christina Sölvestål.

En annan missuppfattning är att en gravidförsäkring som tecknats automatiskt går över och blir en ”vanlig” barnförsäkring när barnet blivit sex månader. Det stämmer inte utan du måste själv teckna en barnförsäkring.

Läs mer om vår barnförsäkring

2. ”Barnet är redan försäkrat via förskolan eller skolan”

Varje skola, kommunal eller friskola, har en skyldighet att teckna försäkring som omfattar alla elever. Men skolor tecknar bara olycksfallsförsäkringar, trots att det är sjukdom som orsakar flest bestående skador hos barn.
– Skolans försäkring gäller dessutom ofta när barnet är i verksamheten och inte på fritid eller under lov. Är du som förälder osäker vad som gäller så ska det på kommunens eller friskolans hemsida finnas information kring vilken typ av försäkring som tecknats och vilka villkor som gäller, säger Camilla Sundqvist.

3. ”Mitt barn har en diagnos och därför kan jag inte försäkra honom eller henne”

– Vi brukar säga att det finns en försäkring för alla, sen kan villkor och bestämmelser skifta från fall till fall. Men oavsett om ditt barn har någon form av diagnos eller sjukdom kan vi i regel försäkra barnet, säger Christina Sölvestål. Att teckna en barnförsäkring i ett sådant läge är ändå viktigt eftersom det kan hända barnet många andra saker som inte är kopplat till en befintlig diagnos.

4. ”Man kan inte få dubbla ersättningar från flera olika försäkringar”

Det stämmer vad det gäller ersättning för kostnader men inte vad det gäller bestående skador eller ärr.
– Utlägg för kläder eller ägodelar som gått sönder i olyckan eller för exempelvis transporter kan man bara få ersättning för en gång, men vanprydande ärr exempelvis går att få ersättning för från fler än en försäkring, säger Camilla Sundqvist.

5. ”Försäkringen gäller ändå aldrig”

En försäkring på ett barn täcker väldigt mycket men inte allt. I våra villkor framgår vad som täcks av försäkringen respektive vad den inte täcker. Men en sak är säker: det är väldigt många som faktiskt får hjälp av sin barnförsäkring. Har du frågor eller funderingar sitter Camilla, Christina och deras kollegor redo och besvarar gärna dina frågor. 

Kontakta oss

Fem skäl att skaffa barnförsäkring

  • Barnet får en försäkring och ett omfattande skydd som gäller hela dygnet vid både olycksfall och sjukdom.

  • En barnförsäkring innebär även ett skydd för din familjs ekonomi när en av er föräldrar inte kan jobba på grund av att ni måste vårda ert barn.

  • Ni får hjälp med utgifter och hjälpmedel.

  • Skulle olyckan eller sjukdomen innebära en medicinsk eller ekonomisk invaliditet, som innebär att ditt barn har svårt att försörja sig i vuxen ålder, ger försäkringen ett stort stöd och skydd.

  • En barnförsäkring gäller ofta tills barnet fyller 25 år.

Se alla nyheter