Nu kan elever i Jämtland bli hållbara Spillosofer!

Spillosoferna är ett kreativt och lättillgängligt läromedel kring hållbarhetsfrågor för skolklasser utvecklat av tre grundskollärare i Jämtland. Skolklasser i kommunerna Strömsund, Ragunda, Bräcke och Berg kan nu ansöka om att kostnadsfritt ta del av läromaterialet. Länsförsäkringar Jämtland sponsrar 40 klasslicenser som en del i engagemanget för hållbarhet i länet.

Camilla Abramsson, Linda Vestberg och Frida Kjellgren.
Foto: Spilloteket

– Spillosoferna är gjort för att det ska vara lustfyllt och enkelt för både elever och lärare att jobba med hållbarhetsfrågor, berättar Camilla Abramsson en av utvecklarna av läromedlet. 

Camilla Abramsson är en av tre tidigare grundskollärare som driver Spilloteket och tillsammans har de skapat Spillosoferna. Utifrån de Globala målen jobbar elever och lärare i grundskolan tillsammans med olika uppdrag. Till exempel får de bygga upp ett högkvarter och med hjälp av olika utmaningar lära sig mer om hållbarhet. Med detektivarbete, återbruksmaterial och olika estetiska uttryck blir de Spillosofer. 
– Lärarna tycker det här är viktigt och har den pedagogiska kompetensen. Däremot kan ämnet kännas stort att ta sig an. Med läromedlet behöver man inga förkunskaper, elever och lärare utforskar och lär sig tillsammans. Vi har gjort tröskeln lägre till hållbarhetsfrågor, säger Camilla Abramsson. 

I år har ett hundratal skolor använt det webbaserade utbildningsmaterialet men många fler är på gång till hösten. Vill en skolklass söka en av de licenserna betalade av Länsförsäkringar Jämtland görs det senast vecka 22.
– Hela poängen är att vi ska nå ut bredare och till hela landet men det känns väldigt roligt att få sätta igång lite extra här i Jämtland, säger Camilla Abrahamsson. 

Fakta Spilloteket och Spillosoferna:
Spilloteket grundades 2014 av grundskollärarna Camilla Abramsson, Frida Kjellgren och Linda Vestberg. Det började som ett utbildningscenter för kreativt skapande med spillmaterial från industrier i Jämtland. Läromedlet Spillosoferna som riktar sig till årskurs F-6 lanserades 2020.

Har du frågor:
Camilla Abramsson, Spilloteket
070 – 341 47 90
camilla@spilloteket.se

Anna-Karin Lindeberg, ansvarig för Länsförsäkringar Jämtlands satsningar för klimat och hållbarhet 
063-19 34 27

anna-karin.lindeberg@lfz.se

Länkar:

Ansökan om en läromedelslicens

www.spilloteket.se

Dokument & länkar

Länsförsäkringar Jämtland är ett lokalt bank- och försäkringsbolag. Vi är också kundägda. Det innebär att våra förpliktelser i första hand är mot alla fantastiska människor som bor i Jämtland och Härjedalen men också skogen, fjällen och staden. Vår livsmiljö. Med de andra länsbolagen äger vi Länsförsäkringar AB och delar kända varumärken som Agria, Wasa Kredit och Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Tillsammans hjälper vi våra kunder med allt inom bank, försäkring och pension.

Se alla pressmeddelanden