Dags att omvärdera bostaden efter fem år

Fem år har gått sedan amorteringskravet infördes. Och den 1 juni har du som köpte din bostad 2016 möjligheten att omvärdera din bostad om du vill minska din amortering. – Och det handlar om ganska mycket pengar. I samtliga län rör det sig om flera tusenlappar i månaden och beror på den urstarka bostadsmarknaden som under den här perioden ökat med ungefär 30 procent, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Dags att omvärdera bostaden efter fem år

(Se prisutveckling och amorteringsbelopp för en ett och för en villa för samtliga län i bifogad fil. Utveckling per kommun kan också ordnas. Skicka en förfrågan till emma.persson@lansforsakringar.se)

Mycket har hänt på bostadsmarknaden de senaste fem åren och prisökningen har varit kraftig på många håll i landet. Därför kan det vara intressant att se över hur det ser ut för just din bostad. Har din bostad ökat i värde kan det innebära en lägre belåningsgrad och därmed eventuellt en lägre amortering. I exempelvis Göteborg kan det röra sig om drygt 7 000 kronor och i Halland om drygt 3 000 kronor per månad.

Att det är intressant att notera att det gått just fem år har att göra med den ”tröghetsregel” som finns inskrivet i kravets föreskrifter. Det är nämligen endast tillåtet att omvärdera bostaden tidigast fem år efter att bostaden förvärvades eller om det skett en avsevärd förändring, till exempel om man har köpt granntomten och slagit ihop med huvudfastigheten.

Vi har också tittat på hur det ser ut för familjen Andersson som köpte sin villa 2016:

Pris 2016                                                                     5 300 000 kr*                                                      Lån                                                                              4 500 000 kr                                                        Belåningsgrad 85%                                                                             
Amortering per månad (2 %)                                             7 500 kr                                                         

Fem år senare värderar paret sin villa, och med en prisuppgång på drygt 25 procent:

Pris 2021                                                                     6 630 000 kr*
Lån efter amortering i fem år                                       4 050 000 kr
Belåningsgrad 61%
Amortering per månad (1 %)                                              3 375 kr

Familjen har alltså möjligheten att sänka sin amortering med 4 125 kr per månad.

– Det är mycket pengar för de allra flesta. Givetvis väcks då tanken på vad man ska göra med de här pengarna istället, säger Emma Persson och fortsätter.

– Förslagsvis, eftersom familjen fram tills nu har klarat att betala sin amortering, borde de fortsätta att spara. Eftersom de fortfarande amorterar 1 procent är det smart att sprida riskerna och välja att investera på börsen, till exempel i aktiefonder.

Att ha pengar mer tillgängliga än det övervärde som finns i bostaden är också klokt. Det är inte säkert att banken vill låna ut mer den dagen det behövs, till exempel om man samtidigt hamnat i en tillfällig arbetslöshet eller sjukdom och därmed har lägre inkomst. Då är det bra att ha möjlighet att sälja av lite aktiefonder. För den som inte har en buffert på plats har det naturligtvis högsta prioritet. Men så snart den är påfylld bör familjen i Göteborg ge sig själva chansen till lite avkastning på sparpengarna och vända sig till börsen.

*Svensk Mäklarstatistik har tittat på priset för en medelstor villa på 140 kvadrat samt på en etta i samtliga län år 2016 och 2021.

Bilaga amortering etta och villa.pdf (pdf)

Länk till Länsförsäkringars pressrum: https://www.lansforsakringar.se/privat/om-oss/press-media/

Länk till Länsförsäkringar på Twitter: https://twitter.com/forsakringar

För ytterligare information kontakta:

Emma Persson, privatekonom Länsförsäkringar. Tel.  0761-09 27 30.

Presskontakt. Tel. 08-588 418 50.

Dokument & länkar

Se alla pressmeddelanden