Trasig-TV-skärm-prank” polisanmäls som försäkringsbedrägeri

Att ”pranka någon” är inget nytt. Oskyldiga bus har i alla tider gett oss ett och annat gott skratt, ofta på någon annans bekostnad. Men när ett prank hamnar på försäkringsbolagens utredningsbord är det inte länge ett oskyldigt bus, det är ett brott. —Vi ser att många chansar och tror att de bara riskerar ett ”nej” när de gör en skadeanmälan, men vi polisanmäler alla misstankar om försäkringsbedrägeri, säger Bjarne Lindén, skadechef på Länsförsäkringar Bergslagen.

Trasig-TV-skärm-prank” polisanmäls som försäkringsbedrägeri

De senaste veckorna har Länsförsäkringar Bergslagens utredare fått ovanligt många misstänkta bedrägerier om falska skärmskador på sitt bord. Bilderna som kunderna skickat in på sin trasiga tv-, dator- eller mobilskärm följer ett tydligt mönster. Sprickan i glaset eller grafikfelet är en nedladdad skärmbakgrund eller en film från Youtube.

Bilderna är ursprungligen menade att använda som pranks där du till exempel kan låna din väns telefon, låtsas tappa den och sedan lämna tillbaka en trasig telefon för att roas av att se vännens direkta reaktion. När vännen upptäcker att sprickan bara är en bild kan en lyckad final på pranket bli att båda viker sig av skratt.

Kanske väcker den lekfulla situationen och de verklighetstrogna bilderna lust att testa pranket på sitt försäkringsbolag utan att tänka på att det i samma stund övergår till en brottslig handling. Utredarna på Länsförsäkringar Bergslagen larmar nu om att dessa försäkringsbedrägerier ökar och att kunder som konfronteras sällan reflekterat över konsekvenserna av sin falska skadeanmälan.
—De blir förstås förtvivlade över att få en polisanmälan i sitt register och ångrar att de dragits in i att ta denna onödiga risk, säger Bjarne.

Likt ett prank är en falsk skadeanmälan ett nöje på någon annans bekostnad. Om den skulle passera och generera en skadeutbetalning tas pengarna från den pott som alla försäkringskunder gemensamt bidragit till genom sina försäkringspremier. Den potten är till för att ge ekonomisk kompensation för oförutsedda händelser och olyckor – inte för att en enskild individ ska få mer pengar i fickan.

Exempel på skadad skärmbild: https://www.youtube.com/watch?v=vsaRYxUBO1c

Kontaktuppgifter vid frågor:

Bjarne Linden, skadechef Länsförsäkringar Bergslagen
021-19 01 79
bjarne.linden@lfbergslagen.se

Marie Demark, kommunikationschef Länsförsäkringar Bergslagen
021-17 76 70
marie.demark@lfbergslagen.se 

Länsförsäkringar Bergslagen är ett av 23 fristående bolag i Länsförsäkringsgruppen. Bolaget är helt kundägt av våra drygt 200.000 kunder. Vi har kontor i Västmanland och Örebro län med cirka 400 medarbetare. Vi erbjuder bank, försäkring och fastighetsförmedling. Det hänger liksom ihop.

Se alla pressmeddelanden