Ensamstående tvingas minska pensionssparandet

En färsk undersökning avslöjar att nästan var tredje (27 %) ensamstående förälder har minskat sitt pensionssparande jämfört med 15 procent av snittet för barnfamiljer. -I dessa tider, när marginalerna är lägre än någonsin tidigare är det lätt att prioritera kortsiktiga ekonomiska behov framför långsiktigt sparande vilket på sikt påverkar tryggheten i ens ekonomi, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar och fortsätter:  

Trifa

-Effekterna av att många väljer att i unga år avstå från att spara till pensionen kan vara allvarliga och leda till ökad ekonomisk sårbarhet både för individen och samhället som helhet.

Att exempelvis lägga undan 300 kronor i månaden i 25 år ökar din pension med 3 400 kronor i månaden under fem år. Väljer du i stället att spara 500 kronor under samma antal år kan du plocka ut drygt 5 600 kronor per månad.

Det är även stor skillnad i hur barnfamiljer med låg inkomst pensionssparar jämfört med familjer med hög inkomst, som i högre utsträckning sparar privat till sin pension.

-Resultaten från vår undersökning tyder på att ensamstående föräldrar och föräldrar med låg inkomst tillhör de grupper som pensionssparar minst. Den höga andelen av de som bor själva med barn och som inte pensionssparar privat indikerar ett behov av ökad information till denna grupp för att de ska förstå vikten av långsiktig ekonomisk planering och att även små belopp kan göra skillnad, säger Trifa Chireh som räknat ut hur pensionssparandet förändras över åren.

Så mkt blir privat pensionssparande efter 10 års sparande

Sparbelopp per månad (10 år) Total sparat kapital efter 10 år Månadsutbetalning som pensionär (under fem års tid)
300 kronor 51 600 kronor 860 kronor per månad
500 kronor 86 000 kronor 1 433 kronor per månad

Så mkt blir privat pensionssparande på 25 års sparande

Sparbelopp per månad (25 år) Total sparat kapital Månadsutbetalning som pensionär (under fem års tid)
300 kronor 236 241 kronor 3 400 kronor per månad
500 kronor 393 735 kronor 5 660 kronor per månad

Uträkningen avser ett sparande i en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto ”ISK” med en avkastning på 5 % efter skatter och avgifter.

Från undersökningen

Har minskar sitt pensionssparande Totalt (%) Ensamstående (%)
15 27

Pensionssparar Totalt (%) Ensamstående (%)
67 61

Inkomst Pensionssparar (%)
Inkomst <34 999 kr 57
Inkomst 35 000–49 999 kr 60
Inkomst 50 000–83 999 kr 76
Inkomst>84 000 kr 77

Trifas bästa tips:

  • Skaffa överblick och se över din pension minst en gång om året, kanske i samband med att det orange kuvertet skickas ut. Logga in på minpension.se för att få en fullständig översikt samt göra en
  • Se över abonnemang, krediter, lån och försäkringar. Finns det sådant du inte längre har användning av eller kan du byta till billigare bolag för att frigöra pengar till sparade.
  • Utnyttja rabatterbjudanden och överväg att handla på olika livsmedelskedjor för att spara pengar på matkostnader. Om du har låg inkomst kan du även överväga att bli medlem i sociala matbutiker för att få mat till lägre pris. Varje krona räknas!
  • Det är viktigt att komma igång med ett långsiktigt sparande när du har en buffert på plats. Du kan börja med att sätta in pengar regelbundet eller när du har utrymme. Det är bättre att ha ett sparande som blir av, även om det är en liten summa i början, än att inte spara alls. Du kan alltid öka summan allteftersom din ekonomi tillåter det.
  • Tjänstepensionen utgör en viktig del av din framtida ekonomiska trygghet. Genom att förvalta den på ett bra sätt kan man höja sin pension för att säkerställa att man har tillräckliga medel att leva på efter pensionen.
  • Att samla sina försäkringar är att spara. För att få möjlighet att sänka sina avgifter på tex tjänstepensioner eller sakförsäkringar är det bra att försöka samla och flytta allt till ett och samma försäkringsbolag. Det är win-win situation då man får både bättre överblick samt sänker sina avgifter. Det fungerar lite på samma sätt med lån – slå ihop dem och få en bättre ränta.
  • Det är viktigt att prioritera rätt i tider som denna. Byt ut en del synlig konsumtion så som kläder eller inredning om det är möjligt till osynlig konsumtion så som sjukförsäkring, långsiktigt sparande eller A-kassa och investera i dig själv och din framtid.

Om undersökningen

  • Undersökningen genomfördes av Verian (f.d. Kantar Public) på uppdrag av Länsförsäkringar i januari 2024.
  • Undersökningen genomfördes online via Sifopanel.
  • 1000 familjer med barn under 11 år har svarat på frågorna.
  • Sifopanelen består av slumpmässigt rekryterade individer från ett riksrepresentativt urval avseende kön, ålder och region. Det finns ingen möjlighet att själv gå med i Sifopanelen. De som deltagit i undersökningen har blivit slumpmässigt utvalda.

För ytterligare information kontakt:
Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Tel. 073–094 28 52

Lena Bivner, pressansvarig på Länsförsäkringar. Tel. 08 - 588 40 000
Länsförsäkringars pressjour. Tel. 08–588 41 850

 

Dokument & länkar

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden