Årets Matentreprenör: Finalisterna 2024

En björksavsförädlare, en gelatomakare och en kontaktskapare. Det är finalisterna i kampen om utmärkelsen Årets matentreprenör 2024 i Jönköpings län. Vem som vinner står klart 31 augusti.

Nominerade finalister i somrig miljö.
Martina Peterson, Tony och Sharlet Sokel och Cecilia Hakeberg har gått till final. Foto: Johanna Svensson

Titeln Årets matentreprenör delas 2024 ut för åttonde året i rad på initiativ av LF Jönköping i samarbete med Lantbrukarnas Riksförbund, Hushållningssällskapet, Science Park, Smålands Turism och John Bauer hotel/Ester Kök & Bar.

Hållbara entreprenörer

Syftet är att uppmärksamma lokala matförebilder vars verksamhet genomsyras av hållbarhet, såväl ekonomiskt som socialt och miljömässigt. Vem som helst har kunnat skicka in nomineringar, en arbetsgrupp har sedan tagit fram finalisterna och en jury utser vinnaren.

Förutom den ärofyllda titeln belönas den som vinner med 20 000 kr. Vem/vilka det blir avslöjas under Landsbygdens Sommarmöte på Gärahovs gård, Vaggeryd, lördagen 31 augusti.

Finalister & motiveringar

  • Ängabackens Björksoda

Förädlar björksav genom flaskjäsning (som champagne) till torrt och alkoholfritt bubbel. Gårdsbutik i Sonarp, Vaggeryd. Grundades 2018. Drivs av Martina Peterson.

Motivering: För att med hjälp av urgammal teknik ha lyckats bygga ett nytt krispigt koncept lokalt, som blivit ett populärt besöksmål även för långväga gäster. 

  • Buon Gelato

Gelatobutik på Lantmätargränd 12, Jönköping. Öppnade 2023. Tillverkar dagsfärsk gelato, gjord på frukt och bär från Rudenstams och mejerier från Strands gård. Drivs av: Sharlet och Tony Sokel.

Motivering: För sina innovativa smaker av lokala råvaror, sociala kompetens och passion. En ny aktör som gör länet lite mer italienskt och på kort tid blivit en kraft att räkna med.

  • Mat runt Gränna

Event och nätverk kring lokalt producerad mat. Drivs av Gränna Näringslivsförening där en projektgrupp samlar ett 30-tal producenter från trakten. Projektledare Cecilia Hakeberg.

Motivering: "För att de med sitt uppskattade initiativ gör den lokala maten till en folkfest, tillgänglig för många, och samtidigt skapar en motor för fler framtida partnerskap i närsamhället."

”Spännande produkter”

”Årets finalister gör egen, dagsfärsk, gelato av lokala råvaror, förädlar björksav till björksoda och knyter samman entreprenörer i en matmarknad runt hela Gränna. Alla tre berikar Jönköpings län genom sin initiativkraft och sitt engagemang och inte minst med spännande produkter!"

"Den 31 augusti ska vi i juryn ha utsett en segrare, men den stora vinnaren redan nu är alla länsinvånare, som genom dessa eldsjälar får ett mer spännande och hållbart utbud att välja från.”

Magnus Olsson, vd LF Jönköping och juryns ordförande

Läs mer

Möt alla tre finalisterna i ett stort reportage om Årets matentreprenör, här i nya numret av Din gård.

Läs mer om kriterierna och juryn här

Dokument & länkar

Tidigare års vinnare  

2023: Visingsögrisen

2022: Eldsjäl Mathantverk & Möten

2021: Hagshultskossorna

2020: Wärdshuset Bredaryd

2019: Smålandsost

2018: Rudenstams bär & frukt

2017: Grenna glass

Kontakt

Nina Marjavaara
LF Jönköping, pressansvarig
0704 77 02 20

 

Se alla pressmeddelanden