Av: Mattias Haräng

Så pratar du pengar med barn och ungdomar – fem smarta tips!

Hur ska man som förälder egentligen prata om pengar med sitt barn? Och när det passar det att göra detta? Många föräldrar tycker att det är svårt att prata om ekonomi med sina barn. Här tipsar LF Gävleborgs expert Rebecka Ronnerfors om hur du kommer igång – och vad som är viktigast.

- Börja prata pengar redan från tidig ålder, men försök att göra det på ett enkelt och lustfyllt sätt som väcker intresse. Vad kostar exempelvis lördagsgodiset och hur mycket kan man egentligen köpa för 25 kronor? säger Rebecka.

Idag har nog de allra flesta föräldrar någon gång hört sitt barn säga ”men jag vill ha den”, eller ”alla andra har det”.

- Ibland behöver man göra prioriteringar, och att få barn att förstå varför familjen måste spara på en sak för att kunna göra en annan kan vara en utmaning. Mitt tips är att förklara för barnet hur ekonomi egentligen fungerar, säger Rebecka.

Ungdomsbarometern har gjort en undersökning som visar att svenska barn och ungdomar – som är födda 2010 eller senare – är aktiva konsumenter redan i lågstadiet. De har också egna pengar att röra sig med, genom månadspeng, veckopeng eller pengar de får när de hjälper till hemma. Veckopeng eller månadspeng är ett utmärkt sätt att lära dem att förstå pengars värde. Idag är det vanligt att föräldrar börjar ge veckopeng från och med åtta års ålder och då cirka 25 kronor i veckan. Veckopengen ökar sedan succesivt med åldern för att i tonåren övergå till månadspeng. Vid 16-17 års ålder får många hela eller en del av studiebidraget.

- När veckopengen ökar är det bra att bestämma vad pengarna ska räcka till, och när barnet får hela sitt studiebidrag kan det vara bra att diskutera vad som ska rymmas inom det - mobilräkning, kläder, fritidsaktiviteter? Diskutera tillsammans och prova er fram för vad som känns rimligt att hantera ekonomiskt både för ditt barn, men även för familjens ekonomiska situation, säger Rebecka.

Fotnot: Mer information om Ungdomsbarometerns undersökning om Generation Alpha finns på https://www.ungdomsbarometern.se.

Kontakt:

Så pratar du ekonomi med barn och ungdomar

  1. Förklara för barnen att det är naturligt att ekonomin går upp och ner. Över tid kan ekonomin svänga mycket och den återhämtar sig på sikt.
  2. Var tydlig med att det är de vuxnas ansvar att ta hand om familjens ekonomi, men förklara också att ni kanske får göra mindre av saker som kostar mer en period framåt.
  3. Involvera barnen i familjens hushållsekonomi och prata om vad och varför vissa saker prioriteras. Att tidigt börja prata om pengar och hur mycket olika saker kostar, hjälper ditt barn att förstå pengars värde. Barn som lär sig att hushålla med sina pengar och spara regelbundet, är mindre oroliga och stressade över sin familjs ekonomi.
  4. Gör sparandet till något positivt, titta inte bara på utgifterna utan visa hur ett eventuellt sparande faktiskt växer och kan bli något kul i framtiden.
  5. Glöm inte veckopengen. Något som gör det lättare för dina barn att förstå hur det fungerar med ekonomi, är att redan från tidig ålder ge veckopeng, som sedan kan övergå till månadspeng när barnet blir lite äldre.

Se alla pressmeddelanden