Av: Mattias Haräng

Uträkning: Klarar du av att betala en oväntad utgift?

December är för många en dyr månad. Julklappar, jul- och nyårsmat samt mellandagsrean kan gräva djupa hål i plånboken. - Där och då är extra viktigt att ha en ekonomisk buffert. Har du en sådan så är du bättre rustad, och känner dig sannolikt mer trygg, och något oförutsett skulle hända, säger Susanne Hillström-Becker.

Susanne arbetar med sparande på LF Gävleborg.

- Ibland händer de ju att tvättmaskinen eller kylen går sönder. Eller så skjuter elräkningen i höjden, säger Susanne.

Enligt en sammanställning som LF Gävleborg har gjort saknar var femte (20 procent) gävleborgare i åldern 16-84 år kontantmarginal, även kallad ekonomisk buffert. Det innebär att de inte kan betala en oväntad utgift på 13 000 kronor utan att låna eller be om hjälp. Motsvarande siffra för Sverige är 18 procent.

En ekonomisk buffert minskar risken för man ska hamna i betalningssvårigheter eller att tvingas låna pengar. Därför ger variabeln andel invånare 16+ år som saknar kontantmarginal en bild av hur sårbart ett län är om det skulle ske en allmän ekonomisk nedgång.

Månadsspara till en buffert

Ett sätt att få ihop till en buffert är att börja månadsspara. Hur mycket behöver man spara då? Jo, runt tio procent av lönen. Om din månadslön, före skatt, ligger på 25 000 kronor ska du alltså spara 2 500 kronor i månaden.

- Kan du inte avvara så mycket? Fundera då på vad som är rimligt för dig! Och kom ihåg, ett litet sparande är bättre än ingenting alls, säger Susanne.

En ekonomisk buffert bör vara minst två månadslöner innan skatt.

Kontakt:

Så spar du ihop till en buffert: 5 tips från Susanne!

  1. En buffert är bra att ha! Den ger dig en trygghet om något oförutsett skulle hända, som till exempel att tvättmaskinen eller kylen går sönder. Bufferten bör vara minst två månadslöner innan skatt.
  2. Ett sätt att få ihop till en buffert är att månadsspara. Och kom ihåg, börja med att spara till en buffert, först därefter kan du spara till andra saker så som resor med mera. Läsa mer om månadssparande här.
  3. Hur mycket ska man då spara varje månad? Runt tio procent av din lön är ett bra riktmärke. Kan du inte avvara så mycket? Fundera då på vad som är rimligt för dig? Och kom ihåg, ett litet sparande är bättre än ingenting alls. Även små summor växer över tid.
  4. Ett sparkonto är ett bra alternativ för dig som spar till en buffert – då kan du snabbt komma åt pengarna om något oförutsett händer.
  5. Månadssparar du inte idag? Se över dina utgifter och försök att hitta saker som du kan spara in på. Kom in till oss så kan vi hjälpa dig att komma igång med ett månadssparande. Vi har många kunniga medarbetare som dagligen arbetar med frågor som rör sparande.

Se alla pressmeddelanden