Individuellt pensionssparande – IPS

Ingen avdragsrätt från 2016

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser.

Om IPS

Du som har individuellt pensionssparande, IPS

Avdragsrätten för pensionssparande försvinner helt 2016 efter sänkningar i flera etapper och det blir direkt ofördelaktigt att fortsätta spara i en IPS.

Viktiga råd till dig

  • Sluta spara direkt om du fortfarande har ett regelbundet sparande till ett Individuellt pensionssparande (IPS) eller privat pensionsförsäkring då det inte längre är förmånligt*.
  • Öppna istället ett investeringssparkonto, ISK eller teckna en kapitalförsäkring. Du kan också kontakta din arbetsgivare och fråga om dina möjligheter att löneväxla.
  • Se vilka fonder du kan spara i när du öppnat ditt investeringssparkonto, ISK. Läs mer om Snabba enkla pensionsförslaget.
  • Om ditt försäkringsskydd (exempelvis vid sjukskrivning eller dödsfall) är kopplat till sparandet behöver du se över det. Kontakta oss så hjälper vi dig.

*Avdragsrätten kommer att finnas kvar för personer som helt saknar pensionsrätt i sin anställning och för skattskyldiga som har inkomst av aktiv näringsverksamhet. Välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig att hitta den bästa lösningen för din situation.

Läs mer om hur sänkt avdragsrätt påverkar ditt pensionssparande.

Vad händer när du slutar spara i din IPS?

  • Pengarna du redan sparat i din IPS ligger kvar och förvaltas till du vill ta ut dem, tidigast från och med att du fyller 55 år.
  • Du kan fortfarande ändra dina placeringar i din IPS under hela spartiden.

Flytta ditt sparande till oss

Om du har ditt sparande på annat håll idag kan du enkelt flytta det till oss. Du får en bra överblick över ditt sparande och ju mer du samlar hos oss, desto bättre förmåner kan du få. Vi hjälper dig förstås med flytten. Använd flyttblanketten nedan eller kontakta oss så hjälper vi dig.

Flyttblankett

Återköpa privat pensionsförsäkring

1 januari 2016 införde Skatteverket nya regler för återköp av privata pensionsförsäkringar. Detta gäller de som understiger ett prisbasbelopp, (46 500 kronor för 2019).

Det innebär att du kan återköpa dina privata pensionsförsäkringar eller IPS som var för sig inte överstiger ett prisbasbelopp i värde utan dispens, vilket du behövde tidigare. Observera att du får betala inkomstskatt på det belopp du återköper. 

För de privata pensionsförsäkringarna är en förutsättning för återköp att din försäkring tillåter det.

Kontakta oss om du vill ha hjälp eller har frågor.

Läs mer på Skatteverket

Viktig information

Viktig information om IPS

Här har vi samlat viktig information för dig som vill fördjupa dig i vår IPS.

Ordlista liv- och pensionsförsäkring