Privatanställd arbetare – SAF-LO

Du som är privatanställd arbetare har en tjänstepension kallad SAF-LO. Din arbetsgivare betalar in en procentsats av din lön till din tjänstepension, den delen bestämmer du själv över hur den ska placeras.

Hur funkar min tjänstepension?

För dig erbjuder vi en fondförsäkring där dina pensionspengar ska vara trygga. Du får samtidigt möjlighet till bra avkastning.

  • Enkel och trygg entréfond som blir tryggare ju närmare pensionen du kommer
  • Brett utbud av valbara fonder för den som vill skapa en individuell portfölj

Flytträtt

Är du anställd på ett företag med ett kollektivavtal har du med största sannolikhet avtalspension. En del av din lön sätts av till avtalspension av din arbetsgivare och tillhandahålls av försäkringsbolagen.
Flytträtt finns inom de flesta avtal och du kan själv avgöra hur pengarna ska placeras. Vill du ta reda på hur DIN pension ser ut? Läs mer om flytträtt och få en samlad överblick över din pension genom att logga in med ditt mobila Bank-ID på minpension.se

Under perioden 27 maj till 26 oktober har FORA infört ett temporärt flyttstopp med anledning av pågående systembyte. För mer info se Foras hemsida.

Hur gör jag mitt val?

Du gör enkelt ditt val genom att logga in på Foras hemsida med Bank-ID/användarnamn eller lösenord och följ sedan anvisningarna. Alternativt kontaktar du Foras kundtjänst via deras hemsida.

Skydd för familjen

Du kan välja om du vill ha ett efterlevandeskydd till din pension. Läs mer om efterlevandeskydd på Foras hemsida

Hur placeras mina pengar?

Om du väljer Länsförsäkringar så placerar vi dina pengar automatiskt i Länsförsäkringar Pension SAF-LO som är vår entrélösning. Du kan läsa mer om vår entrelösning under fliken uppe till höger.
Du kan när som helst byta fonder till någon annan av de rabatterade fonder som Länsförsäkringar erbjuder dig med SAF-LO.

Om du inte gör ett val

Om du inte gör något val hamnar hela din pensionsinbetalning i en försäkring med traditionell förvaltning hos AMF utan återbetalningsskydd och familjeskydd.

Du som har försäkring med traditionell förvaltning sedan tidigare

Om du har en försäkring med sparande i traditionell förvaltning sedan tidigare rekommenderar vi dig att titta på vårt erbjudande om att ändra villkor till Nya Trad. Där är förutsättningarna för högre återbäringsränta bättre vilket i sin tur ger en bättre tillväxt i din försäkring.

Läs mer om Nya Trad

Privatanställd arbetare
Avgift
Insättningsavgift* 0 kronor
Förvaltningsavgift** 0,20 – 0,12 % (lägre avgift ju närmare pension)
Fast avgift*** 65 kronor
Vid fondförvaltning tillkommer fondernas förvaltningsavgifter.

* Procent på inbetalning

** Procent på förvaltat kapital per år. Förvaltningsavgiften är rabatterad i SAF-LO.

*** Per försäkring och år