Ställ på motorcykeln och vårrusta inför säsongen
På våren är det många som tar årets premiärtur med motorcykeln. Men när du plockar fram den igen finns det en del saker att gå igenom. Vi tipsar dig steg för steg vad du behöver göra och vad du ska titta lite extra på.

Våren är här, och det är dags att väcka motorcykeln till liv efter vintervilan. Med en ordentlig genomgång – från rengöring och däckkontroll till bromsar och belysning kan du känna dig tryggare med vårens start på MC-säsongen.
Ställ på din motorcykel
När det är dags att börja köra med en motorcykel som stått avställd en tid behöver du som är ägare först anmäla hos Transportstyrelsen att du vill ställa på den. Ett avställt fordon som du vill börja använda måste ställas på och det är kostnadsfritt att anmäla det till Transportstyrelsen.
Så ställer du på din motorcykel
Vad händer med din försäkring när du ställer på eller av din motorcykel?
Var ditt fordon försäkrat med halv- eller helförsäkring hos oss när du ställde av den, kommer din ordinarie motorcykelförsäkring börja gälla automatiskt från och med datumet Transportstyrelsen registrerar din anmälan om påställning.
Så funkar Avställningsförsäkring
Rengör din motorcykel
Börja med en ordentlig tvätt, som inte bara gör att motorcykeln blir snyggare, den ger dig också bättre möjlighet att se om delar måste bytas ut. Samtidigt blir det betydligt trevligare att handskas med motorcykeln.
Kontrollera däck och bromsar
Fortsätt sedan med att kontrollera skicket på motorcykelns däck. Däckmönstret måste vara minst en millimeter över slitbanan för att däcket ska vara godkänt. Lufttrycket är också viktigt, inte minst för säkerheten. Fråga din motorcykel-/gummiverkstad vad som gäller för din motorcykel och de däck som sitter monterade.
När du ändå är i farten med att kolla däcken passar det bra att kontrollera bromsarna. Se efter hur pass slitna bromsbeläggen är. Om du inte ser något bromsbelägg eller om det har slitits ner till någon ynka millimeter så är det hög tid att byta.
Kontrollera även att bromsskivorna inte har några sprickor eller andra skador. Innan du beger dig iväg bör du även kontrollera bromsarnas funktion.
Kedja och drev kan vara slitna
Har motorcykeln kedjedrift? Kedja och drev är slitdelar. Kedjan bör vara lagom spänd så att den inte hänger men inte heller spänd som en fiolsträng. Kontrollera kedjesträckningen när någon sitter på motorcykeln.
Går det att lyfta av eller lätta på kedjan en bit från bakdrevet är det dags att byta drev och kedja. Passa samtidigt på att smörja kedjan med kedjeolja om du inte redan gjort det. En rengjord och välsmord kedja håller många gånger längre än en smutsig och osmord.
Framgaffel och belysning
Kontrollera framgaffeln, så att inte packboxarna läcker. Det ser du enklast genom att gaffelns innerben är fuktiga av olja eller att det rinner ut olja då du "gungar" på framgaffeln. Vid läckage är det ofta packboxarna som behöver bytas ut.
Fortsätt med att kontrollera belysningen, och här kan det vara läge att kontrollera blinkers och signalhorn.
Dra åt bultar och kolla oljenivån
Innan du drar ut på första turen bör du även kontrollera så att motorn har rätt oljenivå och att det inte finns något oljeläckage vare sig när motorn är kall eller varmkörd. Kolla också så att bultar och skruvar är rätt åtdragna. Du har väl dragit åt hjulbultarna ordentligt efter däckbytet?
Kör försiktigt och ha en trevlig MC-säsong!