Isabel Ljung - Legitimerad Barnmorska
Att få barn är en av livets största omställningar. Isabel är legitimerad barnmorska och sjuksköterska med lång erfarenhet av att möta blivande och nyblivna föräldrar. Hon brinner för att sprida kunskap om eftervården och amning, och vill att fler ska känna sig trygga i den första tiden med sin bebis. Med en bakgrund inom både sjukhusvård och vårdförmedling på Länsförsäkringar har hon en bred kunskap om graviditet, förlossning och tiden efteråt.
Sjuksköterskeprogrammet Uppsala Universitet
Barnmorskeprogrammet Uppsala Universitet
Innan jag utbildade mig till barnmorska arbetade jag som sjuksköterska inom somatisk vård både inom medicin och thoraxkirurgi. Under min sjuksköterskeutbildning gjorde jag min praktik bland annat på sjukhus i Pretoria, Sydafrika, där vi fick vara en tid på deras Förlossning och BB-avdelning. Redan då visste jag att jag ville utbilda mig till barnmorska. Som barnmorska har jag hittills arbetat på Akademiska sjukhuset både med gravida och eftervård på BB. Nu är jag på Länsförsäkringar sedan januari som vårdförmedlare, ett nytt kapitel av mitt yrkesliv som hittills är väldigt spännande!
Tre snabba frågor till Isabel
-
Vad skulle du vilja att fler förstod om eftervården efter en förlossning?
Jag hade önskat att det pratades mer om att det kan vara ganska så tufft första tiden. Det är många bitar som ska falla på plats och mycket som är nytt för hela familjen. Det är bra att försöka se det som en omställningsperiod. Saker kommer succesivt att falla på plats. Allt kanske inte fungerar precis perfekt från början. Det tar lite tid att lära känna varandra och det är helt normalt! Det kan vara bra att ta det lite bit för bit. En del behöver stanna på BB flera dagar medan andra åker hem bara efter några timmar. På många orter kan man få fortsatt vård i hemmet av en barnmorska som gör hembesök under första tiden. Det kan vara bra att känna till att det är olika för alla och omöjligt att veta innan hur det ska bli för just sin egen familj.
-
Den vanligaste frågan jag får på BB är hur man vet att barnet får i sig tillräckligt med mjölk. Många föräldrar är väldigt oroliga för att barnet får i sig för lite!
Man vet att mjölkmängden är tillräcklig om bebisen kissar, bajsar och tar ett stort tag om bröstet. Den ammande känner även att barnet suger kraftfullt, rytmiskt och med korta pauser. Käken rör sig och bröstvårtan är rund då barnet släpper bröstvårtan. Råmjölken är energirik. Bebisar föds med energireserver som är till för de första levnadsdygnen innan den mogna mjölken rinner till efter 3-5 dagar så de klarar oftast omställningen väldigt bra. Deras magsäck är lika liten som ett körsbär första tiden så det ryms inga stora mängder. -
Finns det något du önskar att fler blivande föräldrar visste om amning och tiden med en nyfödd?
Amning är så mycket mer än bara mat. Att amma har flera hälsofördelar både för mamma och barn. Bröstmjölken i sig är som ett levande organ eftersom den innehåller stamceller! Mjölken innehåller allt bebis behöver de första 6 mån och stärker barnets immunförsvar. Amning hjälper också till med anknytningen mellan mamma och barn och minskar risken för bröst- och äggstockscancer. Det kan vara en stor fördel att ha läst lite om amning innan barnet föds! Då har man lite mer koll redan från början och ökar chansen att man ska trivas med amningen. All personal på BB kan ge amningsstöd och på många sjukhus finns även särskilda amningsmottagningar där man kan få pepp och råd även när barnet är lite äldre. Mitt råd är att lita på sin kropp och sin förmåga!
