Mardrömmar och oroliga nätter – så kan du hjälpa ditt barn
Du vaknar med ett ryck. Ditt barn skriker högt och hjärtskärande, och du rusar dit för att trösta. Nätterna som småbarnsförälder kan vara allt annat än lugna – vilket kan tära på dig som förälder. Men det finns förklaringar till varför barn vaknar på natten, och sätt att hantera det.

Barn har kortare sömncykler än vad vi vuxna har och de tillbringar mer tid i lätt sömn, vilket gör att de oftare vaknar till. Anledningarna till att barnet vaknar upp och gråter eller skriker kan vara många, här är några vanliga orsaker till att barn vaknar på natten:
- Utvecklingssprång: Bebisar går igenom flera perioder då hjärnan utvecklas snabbt, något som kan orsaka orolig sömn. Här kan du läsa mer om bebisars sömn och hur du kan få din bebis att sova gott.
- Mardrömmar: Från cirka 2 års ålder börjar barn bearbeta dagens händelser i sina drömmar. Det är vanligt att ett barn över 2 år som vaknar och skriker på natten har haft en mardröm.
- Separationsångest: Barn kan uppleva separationsångest och bli ledsen när det vaknar upp och inte ser sina föräldrar, vilket kan leda till skrik och gråt.
- Övertrötthet: Märkligt nog kan ett barn som läggs för sent eller sovit dåligt under dagen få svårare att sova på natten.
- Sjukdom eller obehag: Tandvärk, feber eller magknip kan förstås störa sömnen.
- Nattskräck. Vissa barn drabbas av nattskräck, en form av sömnstörning där barnet skriker panikartat under djupsömnen.

När ditt barn vaknar gråtande är den allra viktigaste trösten att du finns där för ditt barn. Men det finns några saker man kan tänka på för att göra det enklare för barnet att hantera ledsamheten. Här är några sätt att lugna barnet:
-
Var lugn och trygg.
Ditt barn känner av din energi. Prata mjukt, rör dig långsamt och klappa barnet med mjuka och lugna rörelser.
-
Skapa trygghet i rummet.
En nattlampa, favoritgosedjur eller en mysig filt kan göra mycket. En mysig sovplats som barnet tycker om kan också underlätta.
-
Lyssna och trösta.
Om barnet har haft en mardröm, fråga lugnt om barnet vill berätta om vad som hände i drömmen? För barnet kan drömmen kännas väldigt verklig och det är viktigt att inte avfärda barnets känslor. Lyssna på barnet och visa att du förstår att det var läskigt, men att barnet är tryggt här hos dig. För att få mardrömmen att släppa greppet kan man också avleda varsamt genom att börja prata om något annat som barnet tycker om.
-
Vänta ut gråten.
Ibland behöver små barn få ur sig sina känslor. Det viktigaste är att de känner att du finns där.
-
Håll rutinen.
Försök hjälpa barnet att somna om i sin säng. Sitt kvar hos barnet, håll det i handen eller klappa mjukt, tills det somnar om igen. Det ska kännas tryggt för barnet.

Att vakna natt efter natt till ett skrikande barn sliter — på kroppen, på orken och på känslorna. Det är helt normalt att känna sig hjälplös, frustrerad eller orolig. Föräldraskapet är inte alltid enkelt, särskilt inte när nätterna känns oändligt långa. Och kanske behöver du höra det här just idag: du gör ett fantastiskt jobb, bara genom att finnas där för ditt barn.
Att ha ett gäng tuffa nätter bakom sig kan väcka många känslor:
- Ångest eller oro: Kanske känns varje kväll som en kamp, med rädslan för hur natten ska bli, eller känslan av att inte kunna skydda sitt barn.
- Sömnbrist: Tröttheten kan göra att allt känns ännu jobbigare. Att aldrig få sova ut påverkar både ditt tålamod och din energi.
- Irritation eller otålighet: Ingen blir sitt bästa jag av för lite sömn, och det är mänskligt att känna sig kort i tonen ibland.
Du är inte ensam om de här känslorna. Och det betyder inte att du är en dålig förälder — det betyder att du är en människa som gör sitt bästa.
Hur kan du ta hand om dig själv?
För att kunna stötta ditt barn behöver du också ta hand om dig själv. Här är några saker som kan hjälpa:
- Dela ansvaret om ni är två. Växla nätter eller stunder, så att båda får vila.
- Sänk kraven. Dåliga nätter gör dig inte till en dålig förälder. Låt hemmet vara stökigt eller ta en extra lång vilostund när barnet sover.
- Prata om dina känslor. Dela hur du mår med din partner, en vän eller BVC. Att säga orden högt kan lätta på trycket.
- Skapa egna rutiner för återhämtning. En kopp te innan läggdags, en kort promenad på dagen eller några djupa andetag när du vaknar mitt i natten kan göra mer än du tror.
- Våga be om hjälp. Du behöver inte vara ensam i situationen.
Kom ihåg - du gör redan det viktigaste!
Att vakna natt efter natt, vare sig det är på grund av mardrömmar, gråt eller nattskräck, är slitsamt. Men kom ihåg — det viktigaste för ditt barn är att du finns där.
Det blir bättre med tiden. Och tills dess, ta hand om både ditt barn och dig själv.
Chadia Elharbiti – Barnsjuksköterska och barnmorska
Chadia är specialiserad barnsjuksköterska och legitimerad barnmorska med lång erfarenhet från akutsjukvård. Hon har arbetat många år på Barnakuten vid Akademiska sjukhuset, och har mött barn och unga i några av livets svåraste stunder. Hon vet att trygghet, värme och närvaro kan göra hela skillnaden. I dag arbetar Chadia på Länsförsäkringars Vårdförmedling där hon hjälper fler att få rätt vård i rätt tid – med fokus på hela familjen.