Nattskräck - när det inte går att trösta
Har du varit med om att ditt barn skriker panikartat i sömnen men inte är kontaktbar? Barnet tittar rakt igenom dig och fäktar vilt med armarna. Känner du igen situationen? Det kan handla om nattskräck.

Nattskräck är en form av sömnstörning som sker under den djupaste sömnen, oftast tidigt på natten, ungefär en till tre timmar efter att barnet somnat. Nattskräck drabbar vanligast barn mellan tre och tolv år, men även yngre barn kan uppleva nattskräck.
Så känner du igen nattskräck:
- Hysteriskt och panikartat skrik.
- Barnet kan titta med tom blick.
- Barnet kan fäkta med armarna eller sparkas.
- Det går inte att trösta — barnet verkar inte ta in din närvaro.
- Anfallet varar oftast i några minuter men kan pågå i upp till en halvtimme.
- Dagen efter minns barnet inget av händelsen.
Viktigt att veta!
Att se sitt barn gå igenom en episod av nattskräck kan vara en skrämmande upplevelse för dig som förälder — men det kan underlätta att känna till att det inte är farligt för barnet.
Så kan du hjälpa ditt barn
Det är lätt att bli stressad av situationen när ditt barn är otröstlig, men det finns ett par saker som är bra att tänka på om ditt barn skulle få nattskräck:
- Försök att hålla dig lugn. Det är lättare sagt än gjort men även om det känns hemskt eller till och med läskigt för dig, är det viktigt att du behåller lugnet.
- Väck inte barnet. Att försöka skaka eller ropa barnet till vakenhet kan göra anfallet värre.
- Se till att miljön är säker. Kolla att barnet inte kan skada sig om det rör sig häftigt, se till att det inte kan slå sig på möbler eller väggar.
- Vänta ut anfallet. Det går oftast över av sig självt efter några minuter.
Kan man förebygga nattskräck?
Du kan inte alltid förhindra nattskräck, men här är några sätt att minska risken:
- Regelbundna sovtider. Förutsägbarhet hjälper barnet att sova djupare.
- Undvik övertrötthet. Ett barn som lägger sig för sent kan lättare få nattskräck.
- Lugn kvällsrutin. En stillsam kväll med saga och dämpat ljus hjälper barnet att somna tryggt.
- Ligg steget före. Om du vet att ditt barn brukar få nattskräck under en viss tid kan det vara en idé att själv vara uppe tillräckligt länge för att gå in och vända ditt barn och väcka dem litegrann innan anfallet startar. Det kan få barnet att undvika att hamna i nattskräcken. Har anfallet redan börjat ska du inte väcka barnet – det kan göra saken värre.

Att vakna natt efter natt till ett skrikande barn sliter — på kroppen, på orken och på känslorna. Det är helt normalt att känna sig hjälplös, frustrerad eller orolig.
När ska du söka hjälp?
De flesta barn växer ifrån nattskräck, men du bör kontakta BVC eller vårdcentralen om:
- Anfallen sker väldigt ofta eller varar länge.
- Barnet riskerar att skada sig själv under episoderna.
- Du som förälder mår dåligt av sömnbristen eller oron.
Chadia Elharbiti – Barnsjuksköterska och barnmorska
Chadia är specialiserad barnsjuksköterska och legitimerad barnmorska med lång erfarenhet från akutsjukvård. Hon har arbetat många år på Barnakuten vid Akademiska sjukhuset, och har mött barn och unga i några av livets svåraste stunder. Hon vet att trygghet, värme och närvaro kan göra hela skillnaden. I dag arbetar Chadia på Länsförsäkringars Vårdförmedling där hon hjälper fler att få rätt vård i rätt tid – med fokus på hela familjen.