Så får du din bebis att sova

Som nybliven förälder har sömnen en tendens att ständigt vara i fokus. Att få sin bebis att sova kan kännas som en av de största utmaningarna, och sover bebisen mycket är det lätt att oroa sig för det i stället. Här får du några tips som kan hjälpa dig med bebisens sömn.

En bebis sover gott på mammas och pappas säng.

Så mycket sover en bebis

Alla bebisar är olika. Vissa sover som små björnungar, medan andra knappt hinner stänga ögonen innan de vaknar igen. Hur långa stunder som bebisar sover varierar, men sömnbehovet är större ju yngre barnet är. 

En nyfödd bebis sover cirka 17 timmar per dygn, ofta i korta pass. Ju äldre barnet blir desto mer sammanhållen blir sömnen nattetid, och vilostunderna på dagen minskar. En ettåring sover ungefär 12-14 timmar per dygn, med någon enstaka tupplur under dagen. 

Bra att tänka på

En bebis under tre månaders ålder sover säkrast på rygg, i sin egen säng.

Varför sover inte min bebis?

Att din bebis kan ha svårt att sova kan bero på många olika saker:

En bebis sover gott i sitt bebynest.

Omogen sömncykel

Nyfödda har kortare sömncykler och de sover ofta ytligt. De växlar snabbt mellan lätt och djup sömn, därför vaknar de oftare än lite äldre barn.

En mamma sitter i sängen och ammar sin bebis, bebisens storasyster sitter bredvid och myser.

Hunger eller magbesvär

Små magar blir snabbt tomma och bebisar får lätt magont. En mage som inte känns helt rätt gör det svårt att sova, vilket gör att bebisen vaknar.

En bebis sover i sin förälders famn och håller ett stadigt tag i förälderns jeansskjorta.

Separationsångest

Bebisar behöver närhet och kan känna oro när du inte finns nära, vilket i sin tur kan påverka sömnen.

En mamma och pappa myser med sin lilla bebis på sängen.

Intryck och utvecklingssprång

Hjärnan utvecklas i rasande fart, och nya färdigheter (som att rulla runt eller krypa) kan göra att bebisen vaknar oftare.

Hur får jag min bebis att sova?

För att stötta din bebis och skapa bra förutsättningar för en bättre sömn kommer här några tips: 

  • Skapa en tydlig rutin. Med en lugn kvällsrutin, som bad, pyjamas och en mysig vaggvisa, lär sig barnet att det är dags att sova.  
  • Dagsljus och mörker. Hjälp bebisen att skilja på dag och natt. På dagen kan ni vara ute i dagsljus, medan kvällarna får vara mörkare och lugnare. 
  • Trygghet och närhet. Din doft och röst ger en känsla av trygghet, särskilt för de allra minsta. Prova att vagga, sjunga eller buffa lugnt på rumpan. Ha barnet hud mot hud, det gör att barnet har lättare för att sova djupare och lugnare eftersom de känner sig trygga. 
  • Läs av trötthetssignaler. Gnuggar ögonen, gäspar eller blir gnällig? Lägg bebisen innan hen blir övertrött. 
  • Sovrummet. Håll rummet svalt, mörkt och tyst. En nattlampa kan också hjälpa vissa barn. 

Varför låter bebisen i sömnen? Ska jag göra något?

Det är helt normalt att bebisar gnyr, grymtar, suckar eller till och med gnäller i sömnen. Bebisars sömncykler är korta och består till stor del av så kallad REM-sömn. Under denna sömn är hjärnan aktiv och kroppen kan röra sig mer. Det är därför din lilla kan låta som om den är på väg att vakna — men egentligen sover vidare.

Här är några tips på hur du kan tänka: 

  • Vänta och lyssna. Många gånger är ljuden bara en del av sömncykeln. Ge det några sekunder, kanske somnar bebis om. 
  • Kolla det uppenbara. Om gnyendet fortsätter, titta till bebisen. Är blöjan full? Är det för varmt eller kallt i rummet? Små justeringar kan ibland räcka. 
  • Trygghet. Ibland kan ett mjukt hyssjande, en hand på bröstet eller ett lugnt smek på huvudet hjälpa bebisen att komma till ro igen. 
  • Mat eller närhet. Om bebisen verkar hungrig eller orolig kan det förstås vara dags för mat eller tröst — då är det svårt att somna om.

Vänd dig till BVC om du är orolig

Så länge din bebis växer som den ska och verkar nöjd på dagarna är gnyende i sömnen sällan något att oroa sig för. Men om bebisen skriker otröstligt eller verkar ha ont, kontakta BVC för att få råd. 

Ska jag väcka min bebis för att mata på natten? 

Om barnet ska väckas på natten eller inte beror på bebisens ålder och viktuppgång. Under de första månaderna, särskilt om din bebis är nyfödd eller född lite för tidigt, kan det vara viktigt att väcka och mata var tredje till fjärde timme — även på natten. Det handlar om att säkerställa att barnet får i sig tillräckligt med näring för att växa och må bra. 

Men om din bebis växer som den ska, har återfått sin födelsevikt och din BVC-sköterska inte uttryckt någon oro, behöver du oftast inte väcka barnet för att mata. Många bebisar börjar sova längre pass på natten när de blir några månader gamla, och då är det helt okej att låta dem sova vidare tills de själva vaknar av hunger. 

Vad gör jag om bebisen är svårväckt?

Det är vanligt att bebisar sover djupt, särskilt under de första veckorna när de fortfarande anpassar sig till livet utanför magen. Men om din bebis känns ovanligt svårväckt eller slö kan det vara bra att vara uppmärksam. 

Prova först att väcka bebisen så här: 

  • Hud mot hud: Lägg bebisen mot ditt bara bröst — värmen och din röst kan hjälpa barnet att vakna till. 
  • Byt blöja: Ett blöjbyte eller att försiktigt ta av ett lager kläder kan ofta få bebisen att vakna. 
  • Rör försiktigt vid händer och fötter: Ett mjukt smek på fötterna eller att stryka över kinden kan trigga bebisens naturliga reflexer. 
  • Prata lugnt och nära: Din röst är bekant och trygg för bebisen, så prata mjukt och uppmuntrande. 
  • Erbjud mat: Prova att hålla barnet nära bröstet eller flaskan — ibland vaknar de av matdoften eller rörelsen. 

Lyssna på din magkänsla

Är bebisen svårväckt, slö, har svårt att äta eller inte orkar suga ska du kontakta vården. Det är alltid bättre att fråga en gång för mycket än för lite. Din magkänsla som förälder är viktig — tveka aldrig att söka råd om du känner dig orolig.

När ska jag söka hjälp? 

Det är helt normalt med stökiga nätter och du är verkligen inte ensam. Det kan vara riktigt jobbigt, särskilt när man själv inte heller får den sömnen som man behöver. Om din bebis har stora svårigheter att sova, verkar smärtpåverkad eller inte går upp i vikt —  prata med BVC för hjälp och stöd. 

Texten är faktagranskad av

Chadia Elharbiti – Barnsjuksköterska och barnmorska

Chadia är specialiserad barnsjuksköterska och legitimerad barnmorska med lång erfarenhet från akutsjukvård. Hon har arbetat många år på Barnakuten vid Akademiska sjukhuset, och har mött barn och unga i några av livets svåraste stunder. Hon vet att trygghet, värme och närvaro kan göra hela skillnaden. I dag arbetar Chadia på Länsförsäkringars Vårdförmedling där hon hjälper fler att få rätt vård i rätt tid – med fokus på hela familjen.