Är jag gravid? Tidiga tecken på symtom
Undrar du om du är gravid? Din kropp kan ge dig tidiga ledtrådar. Utebliven mens, ömma bröst, illamående och trötthet är några av de vanligaste tecknen, men det finns fler. Vi har listat både vanliga och mindre vanliga graviditetssymtom för att hjälpa dig förstå hur man kan må i början av graviditeten.

Att vänta barn är en stor omställning – både fysiskt och känslomässigt. Många märker tidigt av förändringar i kroppen, men tecknen kan vara olika från person till person. Vissa känner sig trötta och illamående, andra märker knappt av något alls. Kroppen börjar anpassa sig redan från start, och de första signalerna kan komma tidigare än du tror.
Utebliven mens – Ett av de tydligaste tecknen, särskilt om din mens brukar vara regelbunden.
Lätt blödning – En så kallad implantationsblödning, eller nidblödning, kan ske i graviditetsvecka 2-3 dagar när ägget fäster i livmodern. Det är inte alla som får en sådan blödning, men det är helt normalt om det händer och kommer oftast ungefär då du skulle haft din mens.
Illamående – Kan börja redan i vecka 4. Många mår illa på morgonen, men för vissa kommer det och går under dagen. Det är också vanligt att man kräks. Ett tips är att äta långsamt och ta små portioner ofta, det kan också vara lättare att äta kall mat.
Molande värk i magen – Den ökade blodtillförseln till livmodern och att den växer samt att det befruktade ägget fäster i livmoderväggen, kan kännas som mensvärk.
Trötthet – Vanligt i början, men kan också komma senare i graviditeten. Hormonerna förändras och kroppen jobbar hårt. Lyssna på kroppen och vila när du behöver.
Ömma och förändrade bröst – Brösten kan bli större, ömma och ibland klia när huden spänns. Blodflödet ökar, blodkärl kan synas tydligare och vårtgårdarna blir ofta större och mörkare. De små knottrorna runt bröstvårtan utsöndrar talg som håller huden mjuk.
Behöver kissa oftare – När blodvolymen ökar jobbar njurarna mer, vilket gör att du behöver kissa oftare. Dessutom kan livmodern trycka mot blåsan.
Förändrad smak och lukt – Vissa saker kan plötsligt smaka eller lukta starkare än vanligt. Du kanske blir extra sugen på något – ät det du är sugen på! Det är också vanligt att man blir mindre hungrig än tidigare.
Humörsvängningar – Hormoner påverkar humöret. Du kan bli mer lättirriterad eller känna dig nedstämd. Sömnbrist och kroppens förändringar kan också spela in.
Yrsel – Blodtrycket kan sjunka i början av graviditeten, vilket kan göra dig yr, särskilt vid snabba rörelser. Järnbrist kan också vara en orsak, så prata med din barnmorska om du känner dig yr ofta.
Förutom de vanligaste symtomen finns det några mindre vanliga tecken på graviditet. De kan vara:
Huvudvärk – Hormonförändringar och den ökade blodvolymen kan leda till huvudvärk, särskilt i början av graviditeten. Se till att dricka ordentligt och vila när du behöver. Om huvudvärken är ihållande eller svår, kontakta din barnmorska.
Förstoppning och uppblåsthet – Hormoner kan påverka tarmarnas rörelse och göra dem långsammare. Det kan leda till förstoppning eller att du känner dig uppblåst. Att dricka mycket vatten, äta fiberrik mat och röra på sig kan hjälpa.
Näsblod och nästäppa – Slemhinnorna i näsan kan bli känsligare av den ökade blodvolymen, vilket gör att du lättare får näsblod. Många upplever också nästäppa eftersom slemhinnorna svullnar under graviditeten. Att dricka mycket vatten och använda en mild saltlösning kan lindra besvären.
Metallsmak i munnen – Smaksinnet kan förändras och vissa upplever en metallsmak i munnen. Det kallas dysgeusi och är helt ofarligt – det beror på hormonförändringar under graviditeten.
Ja, det är fullt möjligt att vara gravid utan att känna några symtom, särskilt i början. Varje graviditet är unik, och vissa märker inga förändringar alls de första veckorna.
De flesta börjar känna symtom runt vecka 4–6, men det varierar. Vissa märker av graviditeten redan vid befruktningen men det är ovanligt, medan andra inte känner något förrän senare.
Ett graviditetstest kan visa positivt ungefär 10–14 dagar efter befruktningen, alltså ungefär samtidigt som din uteblivna mens. För att få ett så säkert resultat som möjligt är det bäst att testa på den dag du väntar din mens.
Skydda både dig och ditt barn med en gravidförsäkring
Graviditeten är en spännande tid, men den kan också väcka många frågor. Med en gravidförsäkring får du ekonomiskt stöd om något oväntat skulle hända under graviditeten eller förlossningen.
Teckna försäkringen så tidigt som möjligt, gärna innan ditt första ultraljud. Då har du ett extra skydd – så att du kan fokusera på att njuta av den här speciella tiden.
Isabel Ljung - Legitimerad Barnmorska
Isabel är legitimerad barnmorska och sjuksköterska med lång erfarenhet av att möta blivande och nyblivna föräldrar. Hon brinner för att sprida kunskap om eftervården och amning, och vill att fler ska känna sig trygga i den första tiden med sin bebis. Med en bakgrund inom både sjukhusvård och vårdförmedling på Länsförsäkringar har hon en bred kunskap om graviditet, förlossning och tiden efteråt.