Downsizing – bo mindre och smartare

Att bo stort är inte alltid detsamma som att bo rätt. När barnen flyttar hemifrån kan det skapa ett tomrum för dig som förälder och behovet av yta ser plötsligt annorlunda ut. Många börjar då fundera på om ett mindre hem skulle passa bättre. En sådan förändring kan ge lägre kostnader, mindre underhåll och mer tid och energi till annat.

Kvinna som funderar på att flytta till mindre boende.

Ska du flytta till något mindre? Se över din hemförsäkring

När du flyttar till ett mindre boende kan du behöva anpassa din hemförsäkring. Välj rätt skydd för just din nya livssituation – oavsett om du byter till bostadsrätt, hyresrätt eller fritidshus.

Fördelar med att downsiza

Att downsiza handlar inte bara om att bo mindre, det handlar också om att bo enklare och smartare. Här listar vi några fördelar:

Ekonomiskt

Om du äger din nuvarande bostad kan du få pengar över från försäljningen om du väljer att köpa ett mindre och billigare boende. Dessutom när du bor mindre minskar ofta kostnaderna för till exempel el, värme, försäkring och fastighetsskatt. Mindre boende kan med andra ord ge dig pengar som du kan använda till annat i vardagen eller sparande inför framtiden. 

Mer tid för annat

Mindre ytor innebär ofta mindre underhåll.  Färre kvadratmeter att städa, mindre trädgård att sköta och färre måsten som stjäl din tid. Du får helt enkelt mer tid över till det du tycker om. Vill du resa mer? Börja spela golf igen? Umgås mer med barnbarnen eller fördjupa en hobby? Med ett enklare boende är det lättare att prioritera livskvalitet framför underhåll och vardagsstress.

Tips för att minska stress och ångest

Mer hållbart

Mindre boyta betyder lägre energiförbrukning för uppvärmning och belysning. Dessutom blir det naturligt att leva mer minimalistiskt: färre prylar och färre impulsköp. Det är ett sätt att leva både enklare och mer hållbart. Går flytten till en energieffektiv bostad? I så fall kan du dessutom ansöka om Grönt bolån och eventuellt få en lägre bolåneränta.

Spara el och pengar

Tio tips till dig som funderar på att downsiza

Att flytta till något mindre kan ge både ekonomisk frihet och en enklare vardag. Men det kräver också eftertanke och planering. Här är våra bästa tips för att göra din downsizing smidig.

1. Visualisera ditt nya liv

Innan du bestämmer dig – ta en promenad i det område du vill bo i. Titta på planlösningar, eller besök en mindre bostad. Kan du se dig själv bo på en mindre yta?

Lediga objekt hos Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

2. Gör en inventering

Skriv ner vad du äger, gärna rum för rum. Det kan låta omständligt, men ger dig en tydlig bild av vad som faktiskt fyller ditt hem, och vad som sällan används.

3. Kategorisera och prioritera

Dela upp sakerna i tre grupper: Måste ha, Kul att ha och Kan släppas. På så sätt får du syn på vad som är verkligt viktigt och vad som mest tar plats.

4. Rensa ett område i taget

Börja i liten skala. Kanske med förrådet eller ett av barnens gamla rum. Det ger en känsla av kontroll och framsteg utan att du blir överväldigad.

5. Digitalisera det du kan

Gamla foton, viktiga papper och favoritböcker – mycket kan finnas digitalt idag. Genom att skanna, lagra och säkerhetskopiera får du både plats och trygghet.

6. Skapa en rensningsrutin

Planera in rensning i kalendern, till exempel varje söndag. Ju tidigare du börjar, desto lättare blir det när flytten närmar sig.

7. Sälj eller skänk vidare

Det som inte får plats i ditt nya hem kan glädja någon annan. Sälj saker på loppis, lägg ut på nätet eller skänk till välgörenhetsorganisationer.

8. Tänk efter innan du köper nytt

Köp inte nytt "för det nya hemmet" innan du flyttat. Vänta tills du vet exakt vad du har plats och behov för. Det sparar både pengar och yta.

9. Våga släppa taget

Det kan vara svårt att göra sig av med saker som har affektionsvärde. Men minnen lever kvar även utan föremålen. Välj ut några saker som verkligen betyder något och släpp resten.

10. Tänk smart förvaring

Mindre yta kräver smarta lösningar. Sänglådor, hyllor upp till taket, eller möbler med flera funktioner kan göra stor skillnad. Välj kvalitet och funktion framför kvantitet.