Så vårfixar du trädgården - 5 tips
När solen börjar värma och knopparna spricker, då vet man – nu är det dags att ta tag i trädgården. Vi har samlat våra bästa tips för att komma igång på ett tryggt och smart sätt.

Vårfix i trädgården – 5 tips för en bra start inför sommaren
Vi ger dig tips om allt från regler kring eldning till hur du bäst skyddar dina växter mot skadedjur.
-
Få koll på regler när du ska elda i din trädgård
Att elda trädgårdsavfall kan kännas som en smidig lösning, men det gäller att ha koll på vad som gäller där du bor. Vi rekommenderar att du slänger ditt trädgårdsavfall på närmsta återvinningsstation.
Om du ändå väljer att elda ditt trädgårdsavfall är det viktigt att du kontrollerar vilka regler som gäller i den kommunen där du ska elda – reglerna kan variera mellan kommuner. Det kan vara förbjudet att elda trädgårdsavfall på tomten i tätbebyggelse.
Om det är tillåtet att elda där du bor, kan du elda trädgårdsavfall som inte går att kompostera – till exempel torra kvistar, ris och tunna grenar. Elda alltid med försiktighet och håll släckutrustning nära. Elda aldrig om det blåser ute och lämna aldrig elden utan uppsikt.
Vi tipsar om det viktigaste du behöver veta för att elda i trädgården:
Ha koll på regler innan du eldar i trädgården. -
Beskär träd och buskar i rätt tid
Våren är perfekt tid på året för att ge träd och buskar en nystart. Men tajmingen är viktig. Fruktträd beskär du helst i mars–april innan saven stiger, medan blommande buskar som syren och schersmin gärna får blomma klart innan du går loss med sekatören.
Med rätt beskärning av träd kan du:
- minska vikten av grenar som riskerar att knäckas,
- balansera träd som formats snett av storm eller tidigare klipp,
- förebygga skador på byggnader och annat i närheten.
Använd rena, vassa verktyg – och tänk på att mindre snitt gör växten gladare. Men viktigast av allt är att du tänker på dig själv när du beskär träd, klättra säkert på en stabil stege eller arbetsplattform och ta inga utmanande risker.
-
Håll skadedjur på avstånd
När det blir varmare ute trivs möss, sorkar och insekter bättre och kommer gärna på besök till ditt hus. Ett enkelt sätt att hålla dem borta är att klippa gräset, undvika att stapla ved eller annat bråte nära huset och undvik att slänga ut matrester eller mata fåglar nära huset. Håll koll på gnagskador, hål i marken eller små högar – det kan vara tecken på att du fått besök.
Skadedjurskontroll – Så gäller försäkringen -
Ge gräsmattan lite kärlek
Efter en lång vinter mår gräsmattan bra av lite omsorg. Börja med att räfsa bort gamla löv och kvistar. Lufta gärna jorden med en grep – det hjälper gräset att andas. Sedan är det dags att gödsla och kanske strö ut några nya gräsfrön där det ser glest ut. Tänk på att en tät och frisk gräsmatta gör det svårare för ogräs att ta över.
-
Förodla och plantera vårens blommor och grönsaker
Vill du ha färg och smak i trädgården? Då är våren bästa tiden att sätta igång. Penséer, påskliljor och tulpaner klarar kyliga nätter, och när jorden blivit varm kan du börja med grönsaker som sallad, morötter och potatis. Tänk på att vattna ordentligt i början så att rötterna trivs, och sätt gärna ut skydd om du har rådjur i närheten.
Rensa brunnar och hängrännor från grus, löv och grenar för att undvika att det ska bli stopp i brunnar eller hängrännorna vid kraftig nederbörd eller snösmältning.
Vår villa- eller fritidshusförsäkring kan hjälpa dig om dina saker skadas vid exempelvis vattenskada eller brand. Men se till att vara försiktig när du vårfixar och läs vad som ingår i våra försäkringar.