Få koll på samboavtalet
Allt fler väljer att flytta ihop, men många saknar samboavtal - något som kan bli dyrt vid en eventuell separation. Samboavtalet hjälper er att bestämma vad som ska hända med bostaden och era gemensamma saker om relationen tar slut. Har du koll på vad som gäller?

Ett samboavtal är ett juridiskt avtal mellan två personer som bor tillsammans i ett samboförhållande. Med ett samboavtal kan ni bestämma om bostad och bohag (exempelvis möbler och hushållsmaskiner) ska delas om ni skulle separera. Utan ett samboavtal gäller sambolagen.
Enkelt uttryckt innebär reglerna om bodelning i sambolagen att värdet av bostad och bohag som köps för att användas gemensamt delas lika vid en separation. Detta görs genom så kallad bodelning och sker oavsett om en av er betalt mer än den andra. Vill ni ändra på detta behöver ni skriva ett samboavtal.
Har ni köpt en bostad i syfte att leva där tillsammans delas värdet av den lika mellan er vid en separation, oavsett vem som betalat. Har ni gått in med olika mycket pengar och vill dela på ett annat sätt än 50/50 behöver ni skriva ett samboavtal där ni exkluderar bostaden, samt ett skuldebrev som visar hur den ekonomiska skillnaden i insats ska regleras er emellan.
Det är viktigt att veta att sambolagen inte innefattar några ägodelar utöver bostaden och bohaget. Sådant som bilar, cyklar, smycken eller pengar på banken omfattas inte. Vid en separation är det alltså den som äger bilen eller bankkontot som får behålla det.
Det här är viktigt att tänka på när ni köper något tillsammans. Vill ni säkerställa att båda har rätt till gemensamt ägda tillgångar bör ni dokumentera detta. Det blir särskilt viktigt vid köp av exempelvis bilar där endast en person kan registreras som ägare.
För att ett samboavtal ska vara giltigt behöver det vara skriftligt och undertecknat av er båda. Det ska finnas i två likadana exemplar – ett till var och en av er. Däremot behöver det inte registreras eller bevittnas.
Eftersom avtalet ska följa vissa juridiska krav kan det kännas tryggt att ta hjälp av en jurist. Då vet ni att allt blir rätt från början och att avtalet verkligen skyddar er på det sätt ni tänkt.

Jämställdhet ger bättre ekonomi
Kvinnor tar ut klart mest föräldraledighet och vab, vilket kan få stor påverkan på ekonomin. Vår undersökning visar att det lönar sig att dela lika.

Försäkra ert gemensamma hem
Vi hjälper er gärna att se över vilka försäkringar ni behöver. Viktigast är att se till att ni har en hemförsäkring för ert boende.

Vid ett dödsfall är det inte bara sorgen som drabbar en. Många praktiska frågor ska hanteras och det är inte alltid en självklarhet vem som ärver. Visste du till exempel att sambor inte ärver varandra? Med gemensamma barn går hela arvet till barnen - oavsett hur länge ni varit sambos. För att ändra på detta behöver du skriva ett testamente.
Med ett testamente kan du bestämma hur du vill att dina tillgångar ska fördelas till dina nära och kära efter att du avlidit. För att ett testamente ska vara giltigt är det viktigt att det skrivs på rätt sätt.

Ekonomisk trygghet för familjen
Med en livförsäkring ger du din familj ekonomisk trygghet om du skulle gå bort i förtid. Försäkringen kan täcka kostnader för bolån och inkomstbortfall så att familjen kan bo kvar.

Spara till barn
Har du kommit igång med sparande till barnen? En liten summa varje månad kan bli en stor hjälp för ditt barn i framtiden.

Snabba fakta för dig som sambo
-
Sambor ärver inte varandra
Det spelar ingen roll hur länge ni levt ihop eller om ni har barn. Vill ni ändra på det måste ni skriva testamente.
-
Bostaden delas lika
Det gäller oavsett hur mycket ni har betalat. Vill ni ändra på det måste ni skriva ett samboavtal.
-
Ni delar inte på allt
Det som kallas samboegendom (till exempel möbler, inredning och köksvaror) delas mellan er vid en separation. Rätten till andra tillgångar så som bil, båt, smycken och sparkapital påverkas inte av en bodelning.
Josefin Gjälby – Familjejurist
Josefin har över tio års erfarenhet inom ekonomisk familjerätt. Hon har en juristexamen från Stockholms universitet och har arbetat både på domstol och som advokat. Hon har även undervisat i ekonomisk familjerätt på juristprogrammet vid Stockholms universitet. I dag arbetar Josefin som familjejurist och fokuserar på förebyggande juridisk rådgivning och upprättande av juridiska dokument.