Vår analys av konjunkturen

Läs vår senaste marknadsanalys av konjunkturen i Sverige, Europa, USA och Kina. Ta del av hur våra ekonomer ser på det ekonomiska läget i världen just nu.

2025-04-01

Global trend

Utsikterna för den globala ekonomin har utmanats från flera håll under inledningen på året. Det handlar dels om stundande amerikanska handelstullar och växande osäkerhet kring den geopolitiska situationen, dels om blandade signaler i konjunkturen. Även om den amerikanska ekonomin fortfarande bär ledartröjan så har vissa tveksamheter dykt upp i statistiken. Också i Sverige och övriga Europa bjuder signalerna på blandad kompott. Dessutom har inflationen överraskat på uppsidan på sistone. Visibiliteten är nedsatt och riskerna får anses vara förhöjda.

USA

USA:s ekonomi fortsätter att gå mycket starkt. Tillväxten i det senaste kvartalet fortsatte att vara högre än normalt och prognoserna för i år pekar på fortsatt bra fart i konjunkturen. Men statistiken har börjat spreta. Konsumentförtroendet har sjunkit betänkligt i de senaste mätningarna, vilket är en indikation på att hushållen ser mer pessimistiskt på utsikterna. Även bland företagen märks ett försämrat sentiment i olika mätningar. Sammantaget förväntas tillväxten under första kvartalet i år sakta in, men det innebär inte nödvändigtvis att USA står för en mer varaktig inbromsning. Den senaste tidens signaler har dock medfört att de finansiella marknaderna har svängt påtagligt under februari-mars, vilket kan ses som ett kvitto på osäkerheten.

Också beträffande inflationen får vi blandade signaler. Det mått på underliggande inflation som centralbanken fokuserar mest på noterades till 2,8 procent i den senaste mätningen, vilket var en viss ökning från månaden innan. Även om nivån inte är oroande hög, så är det tillräckligt för att få centralbanken Federal Reserve att vila på hanen tills vidare. Prognosen är att räntan kommer sänkas 2 gånger under 2025, troligtvis under andra halvåret i år.

  • Tvekande signaler i statistiken i mars.
  • Inflationen ökade något, enligt PCE-måttet, men uppvisar ingen tydlig trend.
  • Centralbanken Federal Reserve förväntas sänka räntan två till tre gånger i år baserat på prissättningen på de finansiella marknaderna.

Sverige

För svensk del har de positiva tendenserna vi såg i början av året kommit av sig i vissa avseenden. Framför allt handlat det om stämningsläget bland hushållen som – efter att ha återhämtat sig kontinuerligt under 2023–2024 – återigen har försämrats. Försvagningen i mars var särskilt stor och läget beskrivs nu som ”mycket svagt”. Likt förra månaden speglar försämringen i första hand en mer dyster syn på svensk ekonomi framöver, men även synen på den egna ekonomin har försvagats. Vår bedömning är fortsatt att svensk ekonomi kommer förbättras under 2025 då stigande reallöner, lägre räntor och skattesänkningar lägger en god grund. Men risken för bakslag är förhöjd.

Ser vi till inflationen, så ökade den oväntat mycket också i februari (publicerad i mars). Den underliggande svenska KPIF-inflationen exklusive energipriser noteras just nu till 3,0 procent. Det gör att Riksbanken tvingas vara mer försiktig med räntan framöver, och vår bedömning är att styrräntan inte kommer sänkas mer under överskådlig framtid.

  • Stämningsläget bland hushållen har försvagats, vilket skapar vissa utmaningar för utsikterna i närtid.
  • Återhämtning är fortfarande huvudscenariot, men riskerna har ökat
  • Riksbanken bedöms ha sänkt färdigt räntan.

Euroområdet

I euroområdet har konjunkturutsikterna reviderats ned ytterligare något och förväntningarna pekar på en svag tillväxt under 2025. Vår bedömning är dessutom att riskerna ligger på nedsidan. I centrum för valutaområdets problem har vi Tyskland som kämpar i motvind. Tysk BNP har minskat två år i rad, och i år förväntas en ytterst blygsam tillväxt. Det är först från 2026 och framåt som de omfattande satsningarna på försvar och infrastruktur kommer höja tillväxten.

Visst stöd kommer i år i form av räntesänkningar. Vår bedömning är att ECB kommer behöva sänka räntan ytterligare, ned till 2,00 procent. Inflationen är förvisso fortfarande förhöjd på 2,6 procent (underliggande KPI), men vi tror att den kommer att sjunka framgent och att ECB inte vill riskera att återhämtningen i ekonomin blir onödigt svag.

  • Endast måttlig återhämtning väntas i år.
  • Tyskland är regionens svage man. Stöd från försvars- och infrastrukturinvesteringar lyfter tillväxten först 2026 och framåt.
  • Kärninflationen är fortfarande förhöjd, men mot bakgrund av den svaga konjunkturen kommer ECB sänka räntan ned till 2,00 procent i år.

Kina

Kinas ekonomi har hamnat i skymundan hittills i år då nyhetsflödet från USA har dominerat bilden. En viss förbättring i den ekonomiska statistiken noterades i mars, men nya tullar från USA väntas pressa utsikterna under året.
Kinas folkkongress fastställde i februari tillväxtmålet för 2025 till samma ambitiösa nivå som i fjol (5 procent). Men för att uppnå de nivåerna kommer myndigheterna behöva skjuta till nya stimulanser – om inte anat så för att kompensera för de negativa effekter som amerikanska tullar förväntas få under året.

  • Viss förbättring i makrostatistiken i mars.
  • Folkkongressen fastslog tillväxtmålet för 2025 till 5 procent.

Texten är skriven av

Foto på Stefan Westerberg
Foto på Stefan Westerberg

Alexandra Stråberg – Chefsekonom

Alexandra är chefekonom och ansvarig för Ekonomiska sekretariatet på Länsförsäkringar. Hon är makroekonomisk expert med gedigen kunskap om den ekonomiska utvecklingen, globala trender och nationella effekter. Kommenterar och diskuterar händelser på nationell och global nivå, alltifrån tillväxt, arbetsmarknad och handel.

Profilbild för Luis Gemzell

Luis Gemzell

Makroanalytiker som bevakar global och svensk ekonomi, räntor och bomarknad. Med fokus på kopplingen mellan den makroekonomiska utvecklingen och de finansiella marknaderna, penningpolitik och finanspolitik ges här analyserar kring både den konjunkturella utvecklingen och strukturella frågor som påverkar den ekonomiska utvecklingen.
Profilbild för Johan Lundqvist

Johan Lundqvist

Makroanalytiker som bevakar global och svensk ekonomi, räntor och bomarknad. Med fokus på kopplingen mellan den makroekonomiska utvecklingen och de finansiella marknaderna, penningpolitik och finanspolitik ges här analyserar kring både den konjunkturella utvecklingen och strukturella frågor som påverkar den ekonomiska utvecklingen.