Vår analys av konjunkturen
Läs vår senaste marknadsanalys av konjunkturen i Sverige, Europa, USA och Kina. Ta del av hur våra ekonomer ser på det ekonomiska läget i världen just nu.
2025-05-02
Global trend
Utsikterna för den globala ekonomin har utmanats från flera håll under inledningen på året. Det handlar dels om stundande amerikanska handelstullar och växande osäkerhet kring den geopolitiska situationen, dels om blandade signaler i konjunkturen. Även om den amerikanska ekonomin fortfarande bär ledartröjan så har prognoserna för tillväxten skrivits ned. Också i Sverige och övriga Europa pekar prognoserna nedåt. Visibiliteten är nedsatt och riskerna får anses vara förhöjda.
USA
Synen på den amerikanska ekonomin har försämrats markant under den senaste månaden. Vid utgången av mars förväntades tillväxten komma upp i 2,2 procent i år. I nuläget pekar förväntningarna på att BNP endast växer med 1,4 procent. Anledningen till den skarpa nedrevideringen stavas i första hand handelstullar, men också den generella osäkerhet som uppstått under den senaste månaden.
Viss svaghet har börjat märkas i statistiken i form av konsumentförtroendet som har sjunkit betänkligt i de senaste mätningarna, vilket är en indikation på att hushållen ser mer pessimistiskt på utsikterna. Även bland företagen märks ett försämrat sentiment i olika mätningar. Att tillväxten nu ser ut att sakta in betyder inte nödvändigtvis att USA står inför en lågkonjunktur. Men risken för ett sådant scenario har ökat rejält.
Den mer positiva nyheten är att inflationstrycket har mattats av de senaste en till två månaderna. Här finns dock risk att de nyligen införda handelstullarna kan driva upp priserna framåt sommaren. Avvägningen mellan svalare konjunktur och inflationsrisker kommer försvåra arbetet för centralbanken, Fed. Bedömningen är dock att konjunkturriskerna kommer väga över och att räntan sänks tre till fyra gånger i år.
- Kraftigt sänkta tillväxtprognoser för 2025 och ökad risk för lågkonjunktur.
- Inflationstrycket har mattats av men tullar riskerar att leda till högre priser efterhand.
- Centralbanken, Federal Reserve förväntas sänka räntan tre till fyra gånger i år baserat på prissättningen på de finansiella marknaderna.
Sverige
För svensk del har de positiva tendenserna vi såg i början av året kommit av sig i vissa avseenden. Tillväxten under första kvartalet uppgick till 0,0 procent och dessutom har stämningsläget bland hushållen försvagats markant under de senaste månaderna. Läget beskrivs nu som ”mycket svagt” och hushållen har inte varit så här pessimistiska sedan årsskiftet 2023-2024. Detta är illavarslande eftersom utsikterna för 2025 i hög grad hänger på att konsumtionen tar fart.
Vår bedömning är fortsatt att svensk ekonomi kommer förbättras under 2025 jämfört med 2024 då stigande reallöner, lägre räntor och skattesänkningar lägger en god grund. Men tillväxten kommer bli lägre än vad vi trodde för ett par månader sedan och risken för bakslag är förhöjd.
Ser vi till inflationen, så sjönk den oväntat mycket i mars (publicerad i april). KPIF-siffran sjönk till 2,3 procent, men den underliggande inflationen exklusive energipriser låg kvar på 3,0 procent. Likt i USA behöver Riksbanken balansera mellan att stötta en ekonomi som tappar fart och hantera ett fortsatt förhöjt inflationstryck. Vår bedömning är att styrräntan kommer sänkas två till tre gånger i år.
- Tillväxten i svensk ekonomi uppgick till 0,0 procent under det första kvartalet (preliminär siffra) vilket var lägre än väntat
- Stämningsläget bland hushållen har fortsatt att försvagas, vilket skapar vissa utmaningar för utsikterna i närtid.
- Riksbanken sänker räntan två till tre gånger i år.
Euroområdet
Konjunkturutsikterna för euroområdet var redan dämpade, men har försämrats ytterligare till följd av den ökade osäkerheten kring handelsrelationerna mellan USA och Europa. Tillväxten väntas visserligen få visst stöd av en mer expansiv finanspolitik i Tyskland, men denna effekt bedöms motverkas av en försvagad utrikeshandel. Effekterna av det nya handelsläget på inflationen i Europa är svårbedömda. Vi räknar med en viss dämpning av prisutvecklingen till följd av svagare efterfrågan, men samtidigt kan höga tullar mellan Kina och USA störa leveranskedjor och skapa uppåtrisker för inflationen.
Vår bedömning är att ECB kommer att behöva sänka räntan ytterligare, till 2,00 procent i juni, trots den kvarstående osäkerheten kring inflationsutvecklingen. Om det skulle framkomma tecken på att tullarna inte bidrar till ett ökat inflationstryck, förväntar vi oss ytterligare räntesänkningar under året.
- Konjunkturutsikterna har försämrats till följd av ökad osäkerhet kring handelsrelationerna mellan USA och Europa.
- Inflationstrycket har fortsatt att avta – kärninflationen ligger nu på 2,4 procent, vilket ger ECB utrymme att fortsätta sänka styrräntan.
- Försvagad konjunktur gör att vi räknar med att ECB sänker räntan igen i juni och troligen även längre fram under året.
Kina
Kinas ekonomi inledde året starkare än väntat, tack vare tidigare stimulanser och ett tillfälligt uppsving i exporten. Men utsikterna har försämrats markant till följd av en kraftig upptrappning i handelskonflikten med USA. De nya amerikanska tullarna väntas slå hårt mot efterfrågan under andra och tredje kvartalet. Den ekonomiska politiken väntas nu fokusera på att stabilisera sysselsättningen och stödja konsumtionen.
Penningpolitiska lättnader väntas tillta under våren, bland annat genom sänkningar av styrräntor och lägre reserveringskrav för bankerna. Samtidigt försvåras den expansiva politiken av strukturella utmaningar såsom låg inflation, en dämpad bostadsmarknad och svaga investeringar i näringslivet. Fastighetssektorn utgör fortsatt en bromskloss, och hushållens förtroende för bostadspriserna behöver stärkas för att en mer hållbar återhämtning ska ta fart.
- Folkkongressen fastslog tillväxtmålet för 2025 till fem procent, men handelskonflikten väntas leda till att tillväxten hamnar långt från målet trots nya stimulanser.
- Den inhemska efterfrågan tar över som tillväxtmotor, med politiskt fokus på konsumtion och sysselsättning.
- Penningpolitiken väntas bli mer expansiv under året, med räntesänkningar och riktat likviditetsstöd till hushåll och företag som drabbas av tullarna.
Alexandra Stråberg – Chefsekonom
Alexandra är chefekonom och ansvarig för Ekonomiska sekretariatet på Länsförsäkringar. Hon är makroekonomisk expert med gedigen kunskap om den ekonomiska utvecklingen, globala trender och nationella effekter. Kommenterar och diskuterar händelser på nationell och global nivå, alltifrån tillväxt, arbetsmarknad och handel.

Luis Gemzell
Mobil
076-69 59 239