När ska jag jämka skatten?

Du som brukar få en större summa kvarskatt eller skatteåterbäring kan justera det genom att ansöka om jämkning. Så funkar skattejämkning och därför ska du göra det.

Kvinna sitter i soffan och läser på om att jämka.

Vad är skattejämkning?

Skattejämkning, ofta bara kallat jämkning, är när du ansöker om att justera den preliminära skatteavdraget på din lön eller pension. Genom att ansöka om jämkning kan du påverka storleken på det månatliga skatteavdraget så att det bättre speglar din faktiska årliga skattesituation.

Genom att jämka är det större chans att den preliminära skatteuträkningen kommer närmare den slutliga skatten. Du betalar alltså rätt skatt från början. Om du vill att din arbetsgivare drar mindre eller mer inkomstskatt än vad som gäller enligt skattetabellen, ansöker du om jämkning hos Skatteverket.

När ska jag skattejämka?

Om du tror att du har betalat för lite eller för mycket i skatt kan det vara bra att ansöka om jämkning. För lite skatt resulterar i att du behöver betala restskatt, men om du har betalat för mycket får du skatteåterbäring i en klumpsumma.  

Många ser fram emot skatteåterbäringen, men nackdelen med att få den samlad är att pengarna då suttit på skattekontot utan någon ränta alls. Du kanske vill göra annat för dina pengar, som att spara i fonder eller amortera på ett lån.

Då kan det vara läge att jämka

  • Din lön varierar stort under året.
  • Du har flera arbetsgivare.
  • Du har många avdragsgilla kostnader i ditt arbete - till exempel arbetsresor.
  • Du är student och arbetar extra eller under sommaren.
  • Du har höga räntekostnader, till exempel på ditt bolån eller privatlån.
  • Du brukar få stor skatteåterbäring eller restskatt.
  • Du är pensionär och betalar kvarskatt.

Jämkning för dig med bolån

Så som ränteläget ser ut just nu kan jämkning vara ett bra alternativ för dig med bolån och rörlig ränta. När bolåneräntorna är höga behöver många hushåll löpande lite extra pengar för att klara sina boendekostnader. Då kan jämkning vara en bra idé för att sprida ut ränteavdraget under året istället för en större summa pengar vid skatteåterbäringen. Jämkning påverkar inte hur mycket avdrag du får, men vilken tidpunkt du får det. Läs mer på Skatteverkets hemsida.

Nya regler: ränteavdrag för blancolån trappas ner

För inkomståret 2025 kommer du bara få dra av 50 procent av dina ränteutgifter när det gäller lån utan säkerhet, till exempel blancolån. För inkomståret 2026 tas ränteavdraget bort helt för denna typ av lån.

Läs mer om nya reglerna för ränteavdrag på Skatteverkets webbplats

 

Du behöver ansöka om jämkning varje år

Du behöver ansöka om en ny jämkning inför varje år. Det är därför ett bra tillfälle att kontrollera din jämkning så att inte dina förutsättningar ändrats och du riskerar kvarskatt.

Vill du att jämkningsbeslutet ska gälla från och med januari behöver du göra ansökan senast 19 november året innan. Men du kan ansöka om jämkning när du vill och den gäller från det att Skatteverket fattar beslut till som längst årets slut.

Om din inkomst förändras under året ska du göra en ny ansökan för att få rätt skatteavdrag.

Hur ansöker jag?

Du ansöker om jämkning på Skatteverkets hemsida. Här hittar du blankett att fylla i men även e-tjänst för jämkning.

Hur lång tid tar det att få ett beslut om jämkning?

När du ansöker om jämkning fyller du i inkomst och sedan räknar Skatteverket ut hur mycket skatt som du ska betala. Du får sedan ett omprövningsbeslut om preliminär A-skatt skickad till dig inom ett par veckor.

Beslutet lämnar du till din arbetsgivare, som är skyldig att betala in beloppet från det första betalningstillfället som sker inom två veckor efter att de fått beslutet.

Det här gäller för lägre inkomster

En inkomst på upp till 22 208 kronor för 2023 beskattas inte, eftersom den räknas som för låg. För att undvika att det ändå dras skatt från din lön, kan du lämna in ett intyg från Skatteverket till din arbetsgivare.