3 experttips om hållbart sparande

Du och dina anställda kan göra verklig skillnad genom att placera pensionspengarna i hållbara fonder. Dessutom är det ofta en bra affär. Det är budskapet från Jim Rotsman, chef för investeringserbjudandet på Länsförsäkringar.

– Just nu ser vi en tydlig trend bland våra sparare att fler väljer hållbara fonder, vilket är väldigt kul. Många av de hållbara alternativen har också haft en väldigt fin utveckling.

Enklare att göra hållbara val

Det bubblar inom hållbarhetsområdet just nu. I våras lanserade Länsförsäkringar märkningen Gröna Lövet, som gör det enklare att hitta klimatsmarta alternativ i fondlistan. Och i samma veva genomfördes tävlingen Årets hållbara fondprestation, där fondförvaltare fick konkretisera vad hållbarhetsarbetet inom fonderna innebär i praktiken.

Jim Rotsman, chef för investeringserbjudandet på Länsförsäkringar.

– Ett spännande exempel bland vinnarna som röstades fram där tycker jag är East Capitals Rysslandsfond eftersom Ryssland annars kanske mest associeras med olja och liknande. Men här handlar det om att man genom fonden påverkar gasbolaget Gazprom i en mer hållbar riktning, säger Jim Rotsman.
– Ett bra exempel på hur man som sparare kan vara med och påverka företag i rätt riktning.

En chans för företagare att påverka

Just tjänstepensionen är ett sparande där man som företagare har extra stor möjlighet att bidra till en hållbar samhällsutveckling, menar Jim Rotsman.

– Eftersom det är ett så långsiktigt sparande gör det en väldigt stor skillnad om man är aktiv och hur man väljer att placera sina pengar. Gör man det i exempelvis hållbara fonder kan man faktiskt låta pengarna bidra till en bättre samhällsutveckling. Jag vill verkligen uppmana företagare med anställda att ta upp fördelarna med att se över sitt pensionssparande, och gärna pusha lite extra för de hållbara alternativen.

Kan man säga något om hur de hållbara fonderna står sig jämfört med andra fonder?

– Det vi har sett är att de ger lika bra eller bättre än andra fonder. Du får alltså inte en sämre produkt för att du väljer en hållbarhetsinriktad fond, utan snarare tvärtom. Jag tror också man kan vända på resonemanget. Om man tar ett företag som enbart fokuserar på att maximera sin vinst, jämfört med ett bolag som anpassar sin verksamhet för att ligga långt framme när det gäller hållbarhet, då tror jag att det är det hållbara företaget som kommer finnas kvar och göra vinster på sikt. Därmed är det också en bättre investering.

Hur hittar man bra hållbara alternativ i fond-djungeln?

– Det är faktiskt inte svårt alls. I vår fondlista har vi samlat alla hållbarhetsinriktade fonder under en och samma flik så att de är enkla att filtrera ut. I våras kompletterade vi dessutom med märkningen Gröna Lövet som man hittar som en liten symbol i vår fondlista. Fonder med den märkningen har ett lågt klimatavtryck. Det finns också andra märkningar som till exempel Svanen att hålla utkik efter. För aktiva sparare erbjuder vi dessutom placeringsförslag med hållbar inriktning i fem olika risknivåer.

Jims 3 hållbara tips till företagare

  1. Ta chansen att låta pengarna göra något bra
    Som arbetsgivare har du en fin möjlighet att bidra genom att uppmana dina anställda att se över sin tjänstepension och gärna välja utifrån hållbarhet.
  2. Gör det enkelt
    Visst kan det vara en tröskel att komma över, men hos oss på Länsförsäkringar är det enklare än någonsin att hitta hållbara fonder. Man behöver inte vara expert för att göra hållbara val – både ur ett miljö- och klokt investeringsperspektiv.
  3. Se till helheten
    Ta hänsyn till din sparhorisont när du gör dina val. Är det långt till pensionen, se till att ta en större aktiemarknadsrisk. Och när pensionen närmar sig, växla över till mindre risk.