Lär dig syna bostadsrättsföreningens ekonomi

För många är köpet av en bostadsrätt den största affären i livet. Snygga parkettgolv och härlig balkong lockar säkerligen mer än ”fond för yttre underhåll”, men det finns goda skäl att titta närmare på föreningens ekonomi innan budgivningen drar igång. Eva-Lotta Henfeld är koordinator på Länsförsäkringar Skånes kreditavdelning. Hon betonar vikten av att förstå att man som medlem i en bostadsrättförening faktiskt har ett ansvar att se till fastigheten underhålls på ett rimligt sätt.

Lär dig syna bostadsrättsföreningens ekonomi


Eva-Lotta Henfeldt– Börja med att läsa förvaltningsberättelsen, titta särskilt på vilket underhåll som har genomförts de senaste åren och vad som ligger i planerna. Ta gärna kontakt med styrelsen och ställ frågor kring vilket underhåll som är genomfört och vad som väntar om det inte framgår tydligt i årsredovisningen, säger Eva-Lotta Henfeld.

Det är främst större investeringar som det är värt att hålla extra koll på - stammar, tak, fasad och dränering är tunga poster. Det kan vara stor skillnad på vad ett stambyte kostar en bostadsrättsförening, men ett riktmärke för en lite större förening är 250 000 kronor per lägenhet, då ingår badrumsrenovering.

Om du överväger att köpa en lägenhet som inte har bytt sin stammar de senaste 40 åren är det rimligt att anta att ett stambyte kan bli aktuellt inom tio år. Då måste föreningen antingen finansiera renoveringen med eget kapital eller nya lån. Även om det är föreningen som betalar för själva stambytet är det i förlängningen medlemmarna som står för kostnaden genom sin månadsavgift.

– Nya lån innebär nya räntekostnader, titta på vad det skulle innebära för avgiften. Om föreningen inte idag gör ett överskott är det rimligt att anta att nya lån kommer medföra avgiftshöjningar. I värsta fall kan det leda till en kraftig höjning av avgiften, säger Eva-Lotta Henfeld.

Det är samtidigt inte helt enkelt att tyda en förenings ekonomi. Hög belåning kan bero på att mycket underhåll har genomförts de senaste åren vilket som boende kan vara väldigt behagligt. Och en sådan sak som om bostadsrättföreningen har flera kommersiella lokaler kan innebära en ökad risk om adressen inte är så attraktiv för handel. I dagsläget ligger räntenivåerna på historiskt låga nivåer vilket gynnar ekonomin i många bostadsrättsföreningar. Därför kan det vara värt att titta på vad det skulle innebära för föreningens ekonomi om räntan steg till en mer normal nivå på 5 procent.

– Det är helt enkelt många parametrar som måste vägas in och det går inte att stirra sig blind på enskilda nyckeltal. Om du känner dig osäker på vilken ekonomisk status föreningen har är det ett gott råd att vända dig till din bankrådgivare eller kanske någon annan i din närhet som har vana att läsa årsredovisningar. Gör gärna det här innan budgivningen har startat så att du har förståelse för vad ett köp innebär för din ekonomi, säger Eva-Lotta Henfeld.

Checklista:

  • Läs förvaltningsberättelsen i senaste årsredovisning – be om hjälp vid behov
  • Skapa dig en god bild av vilket underhåll på fastigheten som väntar
  • Titta på föreningens lån – är de bundna och hur länge? Hur påverkar en räntehöjning föreningens ekonomi (och i slutändan även din ekonomi)?
  • Kolla om föreningen har en professionell ekonomisk förvaltare – det ger extra trygghet
  • Ta reda på exakt vad ingår i avgiften – fiberbredband, kabel-tv mm.
  • Tomträtt - äger föreningen marken som byggnaden står på.