Handelskriget i USA: Råd till svenska sparare

Är du orolig nu när börsen svänger? För många kan det vara skrämmande med rubriker om Donald Trumps handelskrig och politiska utspel. Ett klokt råd är att sitta still i båten och tänka långsiktigt.

Stefan Westerberg håller i en spargris.

– När det kommer kastvindar på börsen är det klokt att sitta still i båten. Försök tänka rationellt och långsiktigt. Historiskt sett har det varit ett framgångsrecept. Trots svängningar har den genomsnittliga årliga avkastningen på Stockholmsbörsen under de senaste 30 åren varit runt 11 procent. Tiden är spararens bästa vän, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, som här ger dig tips för sparandet i mer eller mindre oroliga tider.

Håll dig till din plan

Börsen påverkas alltid av stora händelser i omvärlden och går därför alltid upp och ner. Men historien visar att börserna förr eller senare återhämtar sig och ökar mer än nedgångarna. I ett längre perspektiv ser nedgångar ut som små hack i en konstant uppåtgående linje.

– Ingen gillar att se sina sparpengar minska i värde. Men när börsen svänger är det bra att ha is i magen. De som fortsätter månadsspara även i dåliga tider blir vinnare på lång sikt. Om börsen går ner köper du billigare och när den vänder upp ökar ditt kapital i värde, säger Stefan Westerberg.

Sparar du på lång eller kort sikt?

Ditt sparande påverkas av vad du sparar till och hur lång tid du har tills du nått ditt mål. Sparar du på lång sikt är det bra att ha pengarna på börsen, vilket innebär högre risk men också större möjlighet till bättre avkastning.

– Ju närmare du kommer det datum du behöver pengarna, desto mindre risk bör du ta. Behöver du pengarna snart bör de inte vara på börsen. Då är det bättre med tryggare placeringar i sparkonton. Anpassa gärna riskerna genom att sprida investeringarna över flera bolag, branscher och marknader, säger Stefan Westerberg.

Justera ner risken om du närmar dig pension

Balansen mellan risk, avkastning och sparhorisont blir viktigare när man blir äldre. Om du är över 60 år och pensionen närmar sig kan det vara bra att justera ner risken något i ditt sparande.

– Risken i ditt sparande kan trappas av med åldern för att bevara kapitalet. Men värt att komma ihåg är att medellivslängden ökar och pensionen ska räcka livet ut. Trots tillfälliga svängningar är det därför bra att ha en viss andel på börsen för att avkastningen ska hålla jämna steg med inflationen, säger Stefan Westerberg.

Hur ska jag spara när börsen faller? Här får du fler tips

Se alla nyheter