Undersökning: barnfamiljer känner ökad stress för ekonomin

För många innebär coronaviruset en försämrad privatekonomi, på grund av till exempel varsel, arbetslöshet eller minskad inkomst. Oron speglas i en färsk undersökning från Länsförsäkringar som visar att stressen har ökat till 22 procent (16 procent) på tre år. En stor ökning ser vi bland annat hos barnfamiljerna.

Emma-Persson 2

– Det är klart att barnfamiljer som förutom eventuellt bil- och bolån också har försörjningsansvar för barn, känner av en ökad ekonomisk stress i takt med att omvärlden blir alltmer osäker. Och det visar sig i vår undersökning. Jämfört med 2017 har andelen som känner stress och ångest över sin ekonomiska situation ökat, vilket belyser hur viktigt det är med beredskap för oförutsedda händelser, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Mer ur undersökningen
 

  • I gruppen ”barnfamiljer” har stressen ökat från 18 procent 2017 till 31 procent.
     
  • I gruppen ”unga” har stressen ökat från 30 procent 2017 till 38 procent.
  • I gruppen ”medelålders” har stressen ökat från 13 procent 2017 till 29 procent.
  • I gruppen ”höginkomsttagare” har stressen ökat från 7 procent 2017 till 25 procent.
  • I gruppen ”privat sektor” har stressen ökat från 9 procent 2017 medan den är oförändrad hos gruppen ”offentliganställda”.

Några tips på vad du kan göra för att stötta din privatekonomi;

  • Buffert: finns minst två månadslöner per person på ett tillgängligt konto? Behövs det rent av mer än så?
  • Räkna på olika händelser: www.ersattningskollen.se och www.kassakollen.se är bra ställen att börja på. Hos fackförbunden finns också räknesnurror som kan hjälpa dig att räkna ut hur mycket du får i a-kassa.
  • Ta ställning till om ni behöver inkomstförsäkring eller låneskydd. Om du blir sjuk eller arbetslös under lång tid kan det vara skönt att veta att ekonomin är tryggad ett tag framöver.

Om undersökningen

Novus har genomfört 1101 intervjuer. Deltagarfrekvensen bland de inbjudna är 67%. Undersökningen är genomförd via webb-intervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade panel.

För ytterligare information kontakta:
Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. Tel. 076 -109 27 30
Länsförsäkringars pressjour. Tel. 08-588 418 50

Dokument & länkar

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden